Ingen regjeringskrise over EU-direktiv

GEMYTTELIG: Finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg møtte EU-kommisjonens president José Manuel Barroso onsdag. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pBåde SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete sier det er uaktuelt å bryte regjeringssamarbeidet på grunn av tjenestedirektivet.</p

Navarsete understreker at spørsmålet formelt sett ikke er behandlet i partiet, men går langt i å bekrefte at Sp ikke vil gå ut av regjeringen på saken.

– Slik jeg ser det, så er ikke dette et spørsmål om å gå ut av regjering eller ikke, men å gjøre det vi kan for å håndtere saken på en god måte, sier hun til NTB.

Hun understreker at Sp nå vil gå flere interne runder om behandlingen av direktivet, både i stortingsgruppa, i landsstyret og blant fylkeslederne.

– Så får vi høre hvor alvorlig de synes dette er, sier hun.

Blir værende

Navarsete vil ikke kommentere opplysningene om at det kan ligge an til en dissens i regjeringen når saken skal behandles om kort tid, hvor Aps ti ministre går inn for direktivet, mens SV og Sps ni ministre sier nei.

– Det får vi komme tilbake til når vi skal behandle direktivet, men det er ingen hemmelighet at det er skepsis til innholdet i det både i SV og Sp, sier Navarsete.

SV-leder Kristin Halvorsen vil heller ikke kommentere påstandene om dissens.

– Men er dette en sak som kan føre SV ut av regjeringen?

– Nei, det er det ikke, sier Halvorsen til NTB.

Barroso avdramatiserer

Både Halvorsen og Navarsete deltok onsdag sammen med fem andre norske statsråder i en lunsj med EU-kommisjonen i Brussel onsdag. Under lunsjen ble ikke direktivet nevnt med et ord, men EU-kommisjonens president José Manuel Barroso tok saken opp i et formøte med statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Presidenten gjorde sitt beste for å avdramatisere følgene av det i Norge omstridte direktivet, og sier det ikke er noen motsetning mellom direktivet og det skandinaviske systemet for arbeidstakernes rettigheter.

– Tvert imot, vi ser det som et veldig viktig sosialt tiltak for arbeidstakernes rettigheter. Det utvider de europeiske reguleringene til alle land som deltar i det indre markedet, sa Barroso til pressen etter møtet.

Han påpekte at de store europeiske fagforeningene, og også de største partigrupperingene på de forskjellige fløyene, har stilt seg bak direktivet.

– Håper det beste

– Jeg vil bare si at vi også har hatt denne debatten i EU. Det var grunnen til at vi har endret noen av forslagene for å møte bekymringene som er uttrykt, sier han.

Stoltenberg sier det var Barroso selv som tok opp saken i møtet dem imellom.

– Han argumenterte for direktivet. Vi tar vår beslutning når vi er klare for det, sier en ordknapp Stoltenberg til NTB.

Barroso ønsket ham lykke til og ville ikke gå inn på hva som kunne skje hvis Norge skulle ha brukt reservasjonsretten i EØS-avtalen i saken.

– Jeg spekulerer aldri i negative scenarioene, men konsentrerer meg om de positive. Jeg er sikker vi vil finne en løsning, smilte Barroso. (©NTB)