150 trampet i hjel ved tempel

En kvinne sørger etter at sønnen hennes mistet livet som følge av at han ble trampet ned ved et hindutempel i den indiske delstaten Rajasthan. Les mer Lukk

<p Minst 149 personer ble trampet i hjel da det brøt ut panikk ved et hindutempel vest i India tirsdag morgen, ifølge lokale myndigheter.</p

En av de mange som ble trampet ned i byen Jodhpur vest i India, blir båret vekk og brakt til sykehus. Foto: Scanpix

Jodhpur (NTB-AP-DPA): Minst 149 personer omkom da det brøt ut panikk under en religiøs feiring ved et hindutempel i det vestlige India.

Over 25.000 mennesker var samlet for å delta i feiringen ved Chamunda Devi-tempelet i Jodhpur i delstaten Rajasthan. Trengselen var stor da folkemengden beveget seg bortover en trang passasje.

Tragedien ble utløst da flere personer løp ned en trang bakke for å komme fram til tempelet før resten av den store folkemengden. Noen snublet og falt, og det førte med seg rop og forvirring. Dermed brøt panikken ut, ifølge politiet.

Enda flere folk falt i bakken og ble trampet i hjel eller kvalt av den store folkemengden som presset på for å komme seg unna.

I tillegg til de omkomne, er det meldt om minst 60 skadde.

– Flere av disse har livstruende skader, og vi frykter at dødstallet vil stige, sa politisjefen i Jodhpur, Rajeev Dasod, tirsdag.


Mur raste

Ifølge Kiran Soni Gupta ved de lokale myndighetene raste en mur ved tempelet sammen på grunn av presset fra folkemengden, noe som skapte enda mer panikk.

– Folk ligger fortsatt begravet under muren. Vi prøver å få dem ut, sier hun.

Veien fram til Chamunda-tempelet er smal, og det var ikke nok politi og vakter til å holde situasjonen under kontroll, forteller øyenvitner.

Fjernsynsbilder viste kaotiske tilstander mens folk prøvde å få skadde i sikkerhet.

En liten jente satt ved siden av en urørlig mannskropp mens hun gråt og ropte «pappa, pappa».

– Da jeg kom fram, så jeg kaos og folk som løp rundt. Jeg lette etter vennen min og fant ham til slutt. Han var bevisstløs, men uten alvorlige skader, forteller en student.


Bevisstløs

En annen mann forteller til nyhetsbyrået PTI at han kom til tempelet sammen med bestefaren sin.

– Jeg kan ikke finne ham. Jeg ber til Gud om at han er i live, sa mannen mens han løp mot nærmeste sykehus.

En annen mann forteller at han sto og ventet på å komme inn i tempelet.

– Da ble det plutselig stor oppstandelse. Jeg ble presset ned i bakken, og før jeg klarte å reise meg opp, begynte folk å tråkke på meg og løpe over meg. Jeg mistet bevisstheten og husker ikke mer før jeg våknet opp her, forteller han fra sykehussengen.

Flere ulykker

Delstatsminister i Rajasthan, Vasundhra Raje, besøkte Chamunda Devi tirsdag ettermiddag. Hun har beordret gransking av tragedien.

Det skjer jevnlig slike ulykker ved indiske templer når store menneskemengder samler seg på dårlig sikrede områder.

I august ble 145 personer trampet i hjel i et hindutempel nord i India. Ulykken fant sted ved det berømte hinduistiske Naina Devi-tempelet i Bilaspur-distriktet i delstaten Himachal Pradesh, hvor tusenvis av mennesker hadde samlet seg for å delta på en religiøs markering.

I januar 2005 mistet minst 265 pilegrimer livet ved et tempel i delstaten Maharashtra. (©NTB)


Oppdaterte Nyheter fra Asia finner du på Startsiden