- Det blir bare verre

KAOS: Det var hektisk aktivitet og stor nedgang også på børsen i São Paulo. Foto: REUTERS/Paulo Whitaker/SCANPIX. Les mer Lukk

<pMer uro og større børsfall kommer til å prege den globale økonomien fremover etter at den amerikanske krisepakken for finanssektoren ble vraket, frykter eksperter. </p

Wall Street ble kastet ut i full panikk da Representantenes hus mandag avviste Bush-administrasjonens krisepakke på 4.000 milliarder kroner som skulle brukes for å redde den hardt pressede finanssektoren.

Industriindeksen Dow Jones falt med nesten 780 poeng, den største poengvise nedgangen i løpet av én dag noensinne.

– Vi kommer til å se fortsatt uro og nedgang på børsen, det virker å være en trygg spådom, sier den svenske finansanalytikeren Peter Malmqvist.

Inntil de amerikanske politikerne blir enige om en redningsplan, tror Malmqvist myndighetene i Washington i tiden fremover må fortsette å redde kriserammede banker en etter en.

Nedgang

President George W. Bush skal tirsdag morgen holde en TV-tale før børsene åpner i et forsøk på å roe markedet og unngå nok en dag med store tap.

I Japan åpnet Tokyo-børsen tirsdagens handel med en nedgang på nesten 5 prosent som følge av problemene i USA. Finansminister Shoichi Nakagawa er overrasket over mandagens nei i Representantenes hus, men sier han fortsatt håper på handling i Washington.

Pila pekte tirsdag bratt nedover også i Australia, der statsminister Kevin Rudd innstendig ber amerikanske politikere om ikke å gi opp arbeidet med en plan for finanssektoren. I Storbritannia gir statsminister Gordon Brown uttrykk for stor skuffelse over at krisepakken ble nedstemt.

Kredittmarkedene er så å si fastfrosset ettersom bankene ikke lenger våger å låne hverandre penger. Den viktigste jobben for amerikanske myndigheter blir derfor å få penger ut på markedet igjen, noe som blir vanskeligere med Representantenes hus’ nei, tror Peter Malmqvist.

Mye på spill

Økonomen Adolofo Laurenti i Mesirow Financial sier krisepakken er svært omstridt både blant politikerne på Capitol Hill og blant den jevne amerikaner. Men det står for mye på spill til at de amerikanske folkevalgte kan la være å vedta en eller annen form for redningsplan, tror han.

– Jeg tror fortsatt det til slutt vil komme en inngripen. Det er investert så mye politisk at de trenger å ende opp med noe, sier han.

Sjeføkonom Robert MacIntosh i Eaton Vance sier også han tror Kongressen kommer til å vedta en økonomisk tiltaksplan.

– Vi trenger det, sier han.

– Jeg vet politikere har en tendens til å være politikere, spesielt ved valgtider, men markedet er skuffet og frustrert, understreker MacIntosh, som frykter en langvarig nedgangsperiode dersom det ikke vedtas en finanspakke.

Skuffet Bush

President George W. Bush ga uttrykk for stor skuffelse over mandagens nederlag i Representantenes hus.

– Vi la fram en stor plan fordi vi har et stort problem. Vår strategi er å fortsette å håndtere den økonomiske situasjonen direkte, og vi vil jobbe for å utvikle en strategi som vil gjøre oss i stand til å bevege oss forover, sa han.

Forslaget ble nedstemt med 228 mot 205 stemmer. Det var republikanere, Bushs partifeller, som først og fremst sørget for å vrake forslaget, men på nei-siden var det også 93 demokrater.

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, fastholder at arbeidet i Kongressen må fortsette til en løsning er funnet og markedene stabilisert. Men en ny avstemning i Representantenes hus kan tidligst finne sted torsdag.

– Vi må få satt sammen noe som virker, understreker finansminister Henry Paulson og lover å bruke alle tilgjengelige midler for å beskytte USAs økonomi. (©NTB)