101 syke etter feiring på Clarion Hotel

Ambulansepersonell fikk en travel natt da store deler av deltakerne på Diabetes-forbundets 60-års feiring ble rammet av akutt sykdom på Clarion Hotel Oslo Airport natt til søndag. (Foto: Dan Åsen Hansen / SCANPIX) Les mer Lukk

<pAntall syke etter Diabetesforbundets 60-årsfeiring på Clarion Hotel på Gardermoen hadde mandag ettermiddag steget til over 100.</p

– De fleste som ble innlagt på sykehus er skrevet ut. Men det mest alvorlige er at mange er blitt syke etter at de kom hjem, og antall syke har kommet opp i 101. Vi begynner nå å nærme oss halvparten av deltakerne, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund til NTB.

230 av medlemmene var samlet til konferansen på Clarion Hotel på Gardermoen for blant annet å feire forbundets 60-årsjubileum, da folk begynte å bli syke. Allerede i 17-tiden lørdag ble de første deltakerne syk med oppkast og diaré. Til sammen ble 36 personer sendt til åtte sykehus over hele Østlandet.

Erstatningskrav

larion Hotel på Gardermoen. Foto: Scanpix

Mattilsynet mener det er overveiende sannsynlig at hotellgjestene ble matforgiftet. Diabetesforbundet er fortsatt klar på at de kommer til å kreve erstatning fra hotellet.

– Vi har snakket med helsepersonell og alt tyder på at dette er en matforgiftning. Og hvis det er tilfelle vil vi ikke vurdere, men fremme et erstatningskrav både for de helsemessige og de økonomiske konsekvensene for hver enkelt deltaker og for organisasjonen. Vi har betalt masse penger og det er hotellet som har ansvar for matsikkerheten, sier Bjørnar Allgot, som er av de heldige som unngikk å bli syk.

Et sykdomsrammet sekretariat jobbet mandag med å kontakte sju gjester mellom 70 og 90 år for å forsikre seg om at ingen av dem var blitt syke. Dette var spesielt inviterte personer som alle har hatt den kroniske sykdommen i over 60 år.

Intervjuer

Mattilsynet startet mandag arbeidet med å intervjue alle konferansedeltakerne, de fleste av dem diabetikere som risikerte å bli alvorlig syke av matforgiftningen.

– Vi må finne ut hvem som har spist de forskjellige måltidene både fredag og lørdag. Vi må også få klarlagt hvilke matretter gjestene har spist til de forskjellige måltidene, samt om de har blitt syke eller ikke, sier seksjonsleder Kristin Styrmo i Mattilsynets distriktsavdeling på Romerike til NTB.

– Årsaken til sykdomsutbruddet er foreløpig ukjent, men det dreier seg høyst sannsynlig om matbåren smitte, sier Styrmo. Hun utelukker ikke at sykdomsutbruddet kan skyldes et virus, som også kan smitte gjennom mat.

– Men har man veldig god hygiene, skal ikke slik smitte skje, sier Styrmo.

Allerede natt til søndag ble kjøkkenet på hotellet vasket ned.

Styrmo sier det kan ta én til to uker før de har noe foreløpig svar på hva som har forårsaket sykdomstilfellene. (©NTB)