Beordret hotellet om å vaske kjøkkenet

 
<pMattilsynet beordret natt til søndag Clarion Hotel Oslo Airport om å vaske ned kjøkkenet og fryse ned hotellets matbeholdning etter at nesten 70 av hotellets gjester var blitt syke i helgen.</p

Gardermoen/Oslo (NTB-Fredrik Grønningsæter/Jon Even Andersen): – I tillegg ga vi hotellet ordre om å servere gjestene på hotellet frokost søndag som er laget helt fra grunnen av, sier fungerende sjef Kristin Styrmo i Mattilsynets distriktsavdeling på Romerike til NTB.

Det var hotellets eget personale som varslet Mattilsynets beredskapsavdeling da gjester som deltok på Diabetesforbundets festmiddag lørdag kveld begynte å kollapse. Nærmere 70 personer er blitt syke under konferansen på Clarion Hotel Oslo Airport. 32 personer er sendt til sykehus.

Les også: Nærmere 70 personer syke under konferanse

Over telefon

Ordren som påla hotellet å treffe umiddelbare tiltak, ble gitt over telefon. Fysisk rykket ikke Mattilsynet ut til hotellet før søndag formiddag, ifølge Styrmo.

Hun sier gjestene har spist buffémat i flere dager, og at utvalget av mat som eventuelt må undersøkes nærmere, kan bli omfattende.

– Vi vil intervjue de syke gjestene nærmere om hva de har spist for å se om vi kan finne en fellesnevner. Erfaringsmessig kan det ta en til to uker før vi har et foreløpig svar på hva som har forårsaket sykdomstilfellene, sier Styrmo.

Samlet for å feire

230 medlemmer av Norges Diabetesforbund var samlet til konferanse på hotellet for blant annet å feire foreningens 60-årsjubileum, da folk begynte å bli syke lørdag ettermiddag og kveld.

– Vi har ikke nøyaktig oversikt over alle som er blitt syke, men det nærmer seg 70 personer, sier generalsekretær Bjørnar Allgot i Norges Diabetesforbund til NTB.

32 av disse er foreløpig sendt til sykehus.

– De andre er syke med diaré og oppkast. De fleste i veldig kraftige varianter. Dette er mer enn omgangssyke, sier Allgot.

Sendt til hele Østlandet

Fra Clarion gikk ambulansene i skytteltrafikk til sykehus over hele Østlandet natt til søndag.

Samtlige av de innlagte har symptomer på matforgiftning, men ingen skal være alvorlig syke. Blant de syke var det tre-fire gravide. Og det har knyttet seg mest bekymring til dem.

– De første som ble sendt til sykehus var de som er gravide. De ble besluttet lagt inn av lege som vi har med på konferansen. Etter hvert kom det også helsepersonell til hotellet, som besluttet at alle syke med diabetes 1 skulle legges inn. Vi har ikke fått melding om noen livstruende skader, sier Allgot.

Bandet pakket sammen

– Dette var andre dag av konferansen. Vi skulle markere at forbundet ble 60 år. Folk bare falt sammen. Til slutt pakket også bandet sammen for å si det slik, sier Allgot.

Gjennom natten søndag gikk hotellets ansatte og friske medlemmer fra Diabetesforbundet runder på hotellet for å sjekke at ingen lå syke på rommene sine uten å ha fått hjelp.

Fryst ned

Hotelldirektør Rajko Mink sier at de ikke vet hva som er årsaken til at gjestene er blitt syke.

– Vi vet ikke, men det tyder på at mat er en sannsynlig årsak. Vi kartlegger nå hvem som er syke og ser til at de får medisinsk hjelp, sier han. (©NTB)