Britene vurderer å trekke seg fra JSF-samarbeid

En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike ble vist fram på Bodø lufthavn i juni. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX   Les mer Lukk

<pBritene vurderer å trekke seg fra samarbeidet med USA om å kjøpe det nye jagerflyet Joint Strike Fighter (JSF). </p

Den britiske regjeringen er dypt bekymret over kostnadene ved prosjektet, og vurderer nå om de heller skal satse på det felleseuropeiske jagerflyet Eurofighter, skriver The Sunday Times.

Storbritannia har hittil betalt rundt 26 milliarder kroner i utviklingskostnader for JSF, og 150 fly skal etter planen stasjoneres om bord i hangarskipene som settes i drift i 2014.

Til våren skal britene begynne å betale for selve flyene, og fra da av vil det ikke være noen vei tilbake.

Galopperende kostnader

Når de amerikanske jagerflyene settes i produksjon, skal det britiske forsvaret betale drøyt 12 milliarder kroner i året for dem. Det vil merkes på et fra før trangt forsvarsbudsjett, skriver The Sunday Times

Det samlede prisanslaget for de 150 jagerflyene har økt fra rundt 94 milliarder kroner til 156 milliarder kroner.

– Men for å si det enkelte så har ingen den ringeste anelse om hvor mye dette prosjektet kommer til å koste, konstaterer Francis Tusa som er redaktør i tidsskriftet Defence Analysis.

Manglende ildkraft

Kostnadene er ikke det eneste som bekymrer britene, som også frykter at JSFs vil mangle ildkraft ettersom det bare kan utstyres med tre 230 kilos bomber. Eurofighter kan til sammenligning utstyres med åtte slike bomber.

Det er også økende frustrasjon over amerikanernes manglende vilje til å dele informasjon om teknologien som skal benyttes i de nye flyene.

Dette har fått statsminister Gordon Brown til å revurdere hele flysamarbeidet, og forsvarsledelsen undersøker nå om de skal satse på Eurofighter i stedet.

Tilpasses

Britiske BAE Systems, som produserer Eurofighter for det britiske flyvåpenet, har fått i oppdrag å utarbeide en rapport om mulighetene for å tilpasse disse flyene til bruk om bord på de nye hangarskipene, skriver The Sunday Times.

BAE Systems har tidligere opplyst at dette lar seg gjøre, og budsjettmessig vil de få stor betydning dersom noen av de 232 Eurofighter-flyene det britiske flyvåpenet har forpliktet seg til å kjøpe, kan erstatte de 150 JSF-flyene fra USA.

Sprekk i alliansen

Dersom britene skulle vende ryggen til Joint Strike Fighter-prosjektet, vil det trolig bli oppfattet som nok en sprekk i alliansen mellom Washington og London.

Senest i forrige uke gjorde statsminister Gordon Brown det klart at Storbritannia ikke aktet å sende flere soldater til Afghanistan, til tross for gjentatte forespørsler fra USA.

USAs forsvarsminister Robert Gates sa noen dager tidligere at han regnet med at britene ville sende flere soldater til landet. (©NTB)