Tårevåt avskjed for Valen

Foto:Scanpix
<pOppløst i tårer og med kramper i begge lår tok Anita Valen De Vries (39) avskjed som toppsyklist med å bryte sykkel-VM lørdag.</p

Halvannen runde før mål, akkurat da råkjøret for å hente inn en utbrytergruppe startet, satte krampene inn. Da regjerende OL-mester Nicole Cooke (25) hevet armene i været for VM-gull, satt tilskuer Valen De Vries resignert i det norske depotet.

Karrierens siste sykkelritt på toppnivå endte i grus.

– Jeg merket tidlig at det nappet i høyre legg, og utover i rittet hadde jeg krampetendenser også i låret. Så plutselig hogg det til i begge lyskene. Det var som om kniver satt på kryss og tvers inn i lårene, og beina ville ikke gå rundt. Der ble jeg sittende langs løypegjerdet; opplagt i kroppen og fryktelig frustrert. Da kom også tårene, sa Anita Valen De Vries til NTB.

Drømmen var å avslutte karrieren med VM-medalje, slik hun greide i 2004 (bronse), men slik rittet utviklet seg ville hun i beste fall kunne kjempe om en topp-ti-plassering.

Cooke vant spurten i gruppen på fem som skilte seg ut til slutt. Nederlandske Marianne Vos tok sølvet, mens tyske Judith Arndt vant bronse. Svenske Emma Johansson, som flytter til Norge neste måned, endte på fjerdeplass etter et heltemodig forsøk på å stikke mot slutten.

Nå starter Valen De Vries sin nye hverdag i Nederland, dit hun i sommer flyttet sammen med ektemannen Gerrit og hennes to barn.

– Det var ikke slik jeg ønsket å avslutte, men jeg har uansett bevist at jeg tilhører verdenseliten. Da kan jeg slutte med god samvittighet, sa skiensjenta.

Veteranen, som fyller 40 neste måned, har flere jobbtilbud i Nederland, og hun vil bruke de kommende ukene til å vurdere hvilken vei hennes nye karriere skal ta. Trolig går hun løs på en ny hverdag innenfor klesdesign.

Anita Valen De Vries var eneste norske deltaker i kvinnenes sykkel-VM. (©NTB)