- Slutten på begynnelsen

Senator John McCain and Senator Barack Obama sammen på scenen etter den første presidentdebatten. Foto: Reuters / Scanpix.   Les mer Lukk

<pBarack Obama har verken kunnskap eller erfaring nok til å beskytte USA, hevder John McCain om rivalen, som på sin side legger ansvaret for finanskrisen på republikanerne og John McCain.</p

Oxford (NTB-Andreas Bondevik): Tema for den første av de tre svært avgjørende presidentdebattene skulle opprinnelig være utenrikspolitikk og nasjonal sikkerhet. Men finanskrisen har dominert valgkampen fullstendig de siste ukene, og de første 40 minuttene av fredagens debatt i Mississippi handlet derfor om den.

– Finanskrisen på Wall Street er den siste dommen over åtte år med en feilslått økonomisk politikk, som McCain har støttet, sa senator Obama.

Svært fornøyd

– Dette er ikke begynnelsen på slutten av denne krisen. Det er slutten på begynnelsen dersom vi blir enige om en pakke som kan sikre stabilitet i disse institusjonene, og vi har mye arbeid foran oss, sa McCain.

Verken han eller Obama ville forplikte seg til krisepakken på nærmere 4.000 milliarder kroner som det nå forhandles intenst om. Men begge forsikret at de tror på enighet.

– Jeg er svært fornøyd med Obamas svar. Mens McCain sier økonomien er grunnleggende sterk, så slår Obama fast at det ikke stemmer, sier Obamas nærmeste politiske rådgiver, David Axelrod, til NTB etter debatten.

Temperaturen steg

Obama og McCain kranglet også om energi, skattelettelser, øremerkede midler og Irak. Da temaet ble utenrikspolitikk, var McCain tydelig på hjemmebane og temperaturen steg på scenen da han rettet en rekke skarpe angrep mot Obama.

– Senator Obama nekter å erkjenne at vi vinner i Irak. Og han forstår ikke at det er farlig å møte Irans leder uten å stille betingelser. Iran sier de vil utslette Israel, og ved at presidenten setter seg ned ansikt til ansikt, gir man dem legitimitet, sa McCain, som ble presset på defensiven.

Fundamental forskjell

Når det gjelder Irak er det en fundamental forskjell mellom oss, sa senatoren fra Illinois.

– Vi må avslutte denne krigen. Vi bruker 10 milliarder dollar i måneden i Irak, samtidig som de har milliardoverskudd, sa senatoren og hevdet at McCain representer en videreføring av president Bushs politikk, som har ødelagt USAs posisjon i verden.

De to presidentkandidatene diskuterte også blant annet Russland, krisen i Georgia, Afghanistan-krigen, Pakistan og Nord-Korea.

På offensiven

McCain var mest på offensiven under siste del av debatten, men utfordringen hans er at det ikke er utenrikspolitikken velgerne er mest opptatt av i denne valgkampen. Økonomi topper overlegent listen.

Debatten på University of Mississippi hang i noen dager i en tynn tråd, helt til John McCain gikk tilbake på beslutningen om å holde seg unna med mindre det var oppnådd enighet i Kongressen om redningspakken for finanskrisen.

– Politisk stunt

– Det er bra han kom. Universitetet her har brukt mye penger på forberedelsene, sier Rickey Harwell til NTB.

– Dette var nok et politisk stunt, mer enn noe annet. Han lå litt bak på målingene og tenkte han skulle gjøre noe lurt, sier Rickey som sammen med kona Melissa valgte å varme opp til debatten med konserten Rock The Vote inne på universitetsområdet.

– Han risikerte mye med dette, men jeg er usikker på om det kommer til å hjelpe ham eller skade ham, sier Rickey Harwell. (©NTB)