- Satser hele valgkampen på finanskrisen

John McCain har bedt om at presidentdebatten i Mississippi skal avlyses på grunn av finanskrisen. Men mange mener at den egentlige grunnen er at McCain forsøker å slå politisk mynt på den økonomiske krisen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pPresidentkandidat John McCain ser ut til å satse alle kort på at finanskrisen skal gi ham status som redningsmann og helt. Men fallhøyden er stor, mener eksperter.</p

Mislykkes han, risikerer McCain å få skylden for at politikerne i Washington ikke greier å bli enige om en økonomisk krisepakke. Hvis dette i sin tur fører til at USAs økonomi raser, kan det bety over og ut for hans forsøk på å bli USAs neste president.

Mange mener at McCain nå driver et høyt politisk spill ved å framstille seg som en mann som setter USAs økonomi høyere enn egne ambisjoner om å bli president.

– Selv om McCain er senator, er det veldig uvanlig at en presidentkandidat blander seg inn i politikken på en slik måte. Han fremstår som en som skal komme inn og redde framtida, mens kritikere sier at han kommer trampende inn uten forberedelser og ødelegger prosessen, sier professor og USA-ekspert Ole O. Moen til NTB.

Han mener det er svært usikkert om McCain kommer til å tjene på taktikken.

– Jeg tror han vil tape på det, men det avhenger av hva som skjer i forhandlingene om krisepakken og i presidentdebatten, sier Moen.

Fredag ettermiddag var det fortsatt uvisst om McCain kom til å reise til Mississippi for å delta på den første viktige valgdebatten med Demokratenes presidentkandidat Barack Obama samme kveld. McCain har bedt om at debatten blir avlyst med begrunnelse i at det er viktigere å løse finanskrisen enn å drive valgkamp.

– Å utsette debatten er krisemaksimering. Det virker som om han har gode grunner til å gjøre det ettersom meningsmålingene tipper i Obamas favør, og McCain ikke er noen stor debattant, fremholder historieprofessoren.

Utidig innblanding?

McCain skal torsdag ha blandet seg inn i forhandlinger om den økonomiske krisepakken på 700 milliarder dollar, som president George W. Bush har bedt om at blir vedtatt så fort som mulig.

På et møte med Bush var han mindre villig til å inngå kompromiss med Demokratene enn Bush selv. I stedet skal han ha støttet et alternativt forslag fra republikanerne i Representantenes hus.

Demokratene mener presidentkandidaten oppfører seg som en elefant i en glassbutikk, og anklager ham for å ha sabotert forhandlingene

McCain forsvarer seg med at det aldri var snakk om noen enighet, og insisterer på at det trengs flere forhandlinger.

Men for mange skurrer McCains argumentasjon. De mener at han nå gjør et desperat stunt for å ta igjen Obamas forsprang på meningsmålingene.

– Opportunist

– Det er lett å tro at dette er et politisk spill. Han sa i våres at økonomi ikke er hans styrke. At han nå prøver å bli økonomiens redningsmann, er i drøyeste laget, mener Moen, som beskriver McCain som en garvet opportunist.

– Han liker å fremstille seg som en «maverick» (uavhengig politiker), men siden 2005 har han støttet Bush i 95 prosent av sakene. Til nå har pressen latt ham slippe unna, men nå ser det ut som de kaller en spade for en spade, sier Moen.

McCain har også tidligere i valgkampen satset høyt for å vinne velgere. Forrige gang han maktet å snu meningsmålingene var for fire uker siden da han utnevnte den relativt uerfarne Alaska-guvernøren Sarah Palin til sin visepresidentkandidat. Fremgangen var markant, men etter at finanskrisen brøt ut for fullt, har Obama igjen seilt forbi.

Moen utelukker imidlertid ikke at McCain vil lykkes også denne gangen.

– Han har rådgivere som forsøker å få skylden over på Obama, og som er flinke til å snu svart til hvitt og omvendt, sier han til NTB. (©NTB)