Grete Waitz endret maraton

New York Maraton hedrer Grete Waitz med at årets medalje også har hennes navnetrekk. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX. Les mer Lukk

<pGrete Waitz forandret maratonøvelsen. Hennes ni seirer i verdens kanskje mest prestisjetunge maraton har gjort at folk flest og spesielt kvinner har satset på løping.</p

Oslo (NTB): - Det finnes mange mestere, men ikke så mange som klarer å forandre idretten. Grete Waitz har klarte det da hun vant sitt første New York maraton for 30 år siden, sa presidenten i New York Road Runners Mary Whittenberg onsdag.

Whittenberg og mediesjef Richard Finn hadde tatt turen til Oslo for å hedre Grete Waitz med en lunsj på Bislett stadion.

- Hvis Bislett var krybben i din friidrettskarriere så var New York din Broadway-scene. Det var her du opptrådte og forandret maratondistansen. Spesielt for oss kvinner, men også for amerikanere flest. Du har vært en flott norgesambassadør, sa Whittenberg blant annet.

- Vi newyorkere elsker Norge selv om de fleste av oss ikke har vært her. Dette først og fremst på grunn av Grete Waitz, fortsatte Whittenberg.

Endret karrieren

New York Marathon feier i november sitt 50. årsjubileum.

Grete Waitz løp sitt første maraton i New York i 1978. Det løpet forandret hennes løperkarriere fullstendig og hun smeltet samtidig newyorkernes hjerter.

NYCM har derfor valgt å hedre Grete Waitz med at årets medalje også har hennes navnetrekk.

- Jeg dro til New York først og fremst for å se og oppleve byen og hadde ingen planer om å vinne. Etter å ha løpt tre maraton i New York valgte hun å droppe baneløpingen og satse kun på maraton.

Hun stoppet på ni seirer i New York. 1983 ble hun den første verdensmesteren i friidrett da hun vant kvinnenes maraton i Helsingfors. Et år senere tok hun OL-sølv i Los Angeles.

I 1990 var også maratonkarrieren over, men ingen i New York vil helt glemme Grete Waitz.

- Jeg angrer ikke på at jeg la piggskoene i skuffen. Maraton har gitt meg så veldig mye og spesielt New York. Jeg er rørt og takknemlig for at dere kom hit, sa Waitz etter å ha fått overrakt medaljen.

Skremmende

- Det er skremmende, men det føles ikke som at det er 30 år siden jeg løp mitt første maraton. Skulle nesten tro det hadde vært for et par uker siden.

- Hva er høydepunktet i New York maraton?

- Det er mange, men jeg husker godt da jeg passerte trener Johan Kaggestad. Han hadde møtt den berømte veggen. Det syntes jeg var stort, sa Waitz.

- Selv møtte jeg veggen ved rundt 30 kilometer i 1978. Jeg lovet meg selv at jeg skulle «drepe» Jack som hadde fått meg til å stille til start. Den gang var det ikke noen pengepremier, så jeg tenkte at jeg måtte huske å spørre Fred (Lebow) og låne 20 dollar til drosje til flyplassen, sa Waitz om sitt første møte med New York. (©NTB)