Leverte inn avskjedssøknad

<pSør-Afrikas president Thabo Mbeki leverte søndag sin avskjedssøknad, etter å ha blitt presset fra makten av sine egne partifeller.</p

Den nøyaktige datoen for Mbekis fratreden vil bli avgjort av Sør-Afrikas nasjonalforsamling, sa Mbeki i en tale som ble sendt på den nasjonale TV-kanalen SABC søndag. Nasjonalforsamlingen vil utnevne en midlertidig president i løpet av de nærmeste dagene.

Mbeki går av etter krav fra ledende medlemmer av hans eget parti ANC.

Benektet anklager

I talen benektet Mbeki påstanden om at han har vært innblandet i forsøkene på å få rivalen Jacob Zuma tiltalt for korrupsjon.

– Vi har aldri kompromittert riksadvokatembetets rett til å ta ut tiltale eller ikke ta ut tiltale, sa Mbeki i talen. – Vi har alltid beskyttet rettsapparatets integritet, tilføyde han, og sa at det også gjaldt «den smertefulle saken» mot Jacob Zumas.

En dommer har kjent tiltalen mot Zuma ugyldig fordi han mente de var politisk motivert. Zuma er ANCs leder og ligger nå an til å bli Sør-Afrikas neste president.

Mbeki overtok som Sør-Afrikas president etter Nelson Mandela i 1999. Han har fulgt en næringslivsvennlig politikk.

Splittelse mulig

Ifølge den sørafrikanske avisa Sunday Times kan tilhengere av Mbeki komme til å bryte ut av ANC og stille til valg på egen liste ved valget neste år. En slik utvikling kan true det politiske landskapet som har preget Sør-Afrika siden landet kvittet seg med apartheidregimet i 1994, og hvor ANC har vært en dominerende kraft.

Sunday Times skriver også at flere ministre kan komme til å gå av framfor å bli sittende i en Zuma-kontrollert regjering. Blant dem avisa konkret nevner, er forsvarsminister Mosiuoa Lekota og viseforsvarsminister Mluleki George.

Jacob Zuma vil trolig bli ANCs presidentkandidat ved valget neste år. Men han kan ikke utnevnes som midlertidig president siden han ikke er medlem av nasjonalforsamlingen. (©NTB)


Flere nyheter fra Afrika finner du på Startsiden