Agatha Christie snakker til ettertiden

Bilde av Agatha Christie på utstilling sammen med noen av hennes eiendeler. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pKrimdronningen Agatha Christie snakker. Stemmen hennes når oss fra nesten et halvt århundre tilbake, takket være funnet av 27 lydbåndopptak, hver på en halv time, i huset der hun bodde.</p

Det var barnebarnet Matthew Prichard som snublet over båndene i en pappeske, skrev London-avisen The Times denne uken. På opptakene dikterer hans berømte bestemor teksten til sin selvbiografi, som ble utgitt i 1977 – året etter hennes død.

Christie forteller blant annet at hun aldri hadde trodd at Miss Marple skulle bli stående som en av hennes store detektivskikkelser. Den tilsynelatende forsagte frøkenen dukket først opp i romanen «Mord i prestegården» fra 1930.

Ingen minner

– I dag har jeg ingen minner om at jeg skrev «Mord i prestegården». Jeg husker ikke engang hvorfor jeg diktet opp en ny skikkelse, Miss Marple, som sporhund i saken. Jeg hadde i alle fall ingen planer om å fortsette å skrive om henne i resten av mitt liv, fortsetter Christie.

– Og jeg ante ikke at hun skulle bli en utfordrer for Hercule Poirot. Folk skriver til stadighet til meg og foreslår at jeg bør la Miss Marple og Hercule Poirot møtes. Men hvorfor skulle de det? Jeg er sikker på at de ville mistrives, fastslår stemmen på lydbåndet.

– Hercule Poirot er den fullkomne egoist og ville neppe godta at noen annen fortalte ham hvordan han skulle gjøre jobben sin. Han ville ikke ønske seg gode råd fra en aldrende peppermø, slår de to detektivenes skaper fast.

«Herlig gys»

– Det gir et herlig gys å høre stemmen hennes igjen! Jeg hadde tidligere funnet et par lydopptak der hun dikterer sin siste roman, «Gamle synder ruster ikke», og der hun ble intervjuet av Lord Snowdon, som for øvrig høres litt nervøs ut, forteller Laura Thompson, som har skrevet biografien «Agatha Christie: Et engelsk mysterium».

– Hun høres så livskraftig ut at jeg syns det er rørende: Storslagent selvsikker, nokså humoristisk, full av visdom. Hun høres faktisk ut som selve det gamle England. Hun høres ut som detektivhistoriene sine også, de som står for orden og sikkerhet og alt verden later som om den forakter, men fortsatt lengter etter, sier Thompson til avisen Daily Telegraph.

Agatha Christie så på en båndopptaker som en rent praktisk innretning, det ville nok forundret og kanskje moret henne at disse lydbåndene nå møter så stor interesse. Hun holdt privatlivet sitt strengt for seg selv, påpeker biografiforfatteren. (©NTB)

Les også:
Bokanmeldelser i ABC Nyheter

ABC Nyheter Litteratur

ABC Nyheter Kultur


Les mer om litteratur på Startsiden