Giske sammenligner spilleautomater med nettbank

 
<p I en brosjyre fra Norsk Tipping stiller Trond Giske (Ap) seg uforstående til kritikerne av de nye spilleautomatene. Å være mot spilleautomatene er som å være mot nettbank, sier kulturministeren.</

Kulturminister Trond Giske med den nye spilleautomaten. Foto: Scanpix

De nye spillterminalene til Norsk Tipping som i høst er på vei ut til kiosker, restauranter og puber, ligner svært lite på de gamle automatene, bedyrer Giske i en skrytebrosjyre for automatene.

De såkalt «snille automatene» skal omsette for 4 milliarder kroner i året og sikre Norsk Tipping et overskudd på 400 millioner kroner. De kan sammenlignes med en nettbank eller andre elektroniske tjenester, sier Giske.

– Så å være motstander av spilleterminaler fortoner seg for meg som å være mot nettbank eller andre automatiske tjenester, fastslår Giske.

– Spyttet på

Foreningen Pårørende til spillavhengige reagerer kraftig på sammenligningen.

– Jeg synes dette er en hån og jeg føler at han direkte spytter på oss som pårørende, sier Lill-Tove Bergmo i foreningen til NRK.

– Når han kan trekke en slik parallell med nettbanken, synes jeg det sier veldig mye om det svært lave kunnskapsnivået hans når det gjelder hva spilleavhengighet gjør med det enkelte mennesket og familien rundt, fortsetter hun.

Høyre-ordfører i Sandefjord, Bjørn Ole Gleditsch, kaller sammenligningen respektløs.

– Jeg synes statsråd Giske der har manglende respekt for alle dem som lider av spillegalskap, sier Gleditsch.

– Overreaksjon

Trond Giske på sin side kan ikke forstå ståheien som utsagnene hans har skapt.

– Jeg synes det er en fullstendig overreaksjon, sier Giske til NRK.

De nye spilleterminalene fungerer som en dataterminal hvor man må bruke spillekort for å spille Norsk Tippings ulike typer spill. Tapsgrensen er satt til 400 kroner per dag, eller 2.200 kroner per måned. Det er også satt en rekke andre begrensninger og regler som ifølge statsråden gjør at automatene ikke vil skape sosiale problemer eller spilleavhengighet.

– Spilleterminalene er rett og slett datamaskiner som tilbyr det man putter inn i dem og det er det vi diskuterer – hvilke spill vi skal ha, sier Giske og lover dyrt og hellig at de gamle og forbudte automatene aldri skal komme tilbake, i alle fall ikke i hans tid som statsråd. (©NTB)