NATO satser på hjemmebane

NATOs generalsekretær Jaapn de Hoop Scheffer ønsker at medlemslandene skal bruke mer på forsvar. Russlands invasjon av Georgia i august, har fått NATO til å rette blikket mer mot hjemlige trakter. Foto: REUTERS/Irakli Gedenidze/ SCANPIX Les mer Lukk

<pKrigen i Georgia har gitt et halvt år gammelt norsk forslag om større oppmerksomhet rundt NATOs nærområder nytt liv. Helt nødvendig for å sikre alliansens oppslutning, mener forsvarsministeren.</p

Selv om forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen (Ap) ikke anser Russland som en militær trussel mot Norge, mener hun det er svært positivt at NATO nå vurderer en «ny balanse» mellom oppgaver ute, som i Afghanistan, og forsvar av egne grenser.

- Det initiativet Norge tok i februar, altså lenge før denne krigen ble en realitet, dreier seg om å kombinere større oppmerksomhet i våre nærområder med et sterk engasjement ute, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Ikke nytt for Norge

NATOs forsvarsministre samlet seg torsdag kveld rundt et middagsbord i London til sitt første møte etter at krigen i Georgia brøt ut. På bordet lå blant annet det norske initiativet, som ikke minst de baltiske statene har uttrykt sterk støtte til.

Også fra amerikansk hold har det kommet innspill om at alliansen bør være mer synlig i Baltikum.

- For oss er altså ikke dette noen ny måte å tenke på, sier Strøm-Erichsen.

Enkelte, som tidligere KrF-statssekretær i UD, Janne Haaland Matlary, har sagt rett ut at følgene av Georgia-krigen er bra for Norge.

Strøm-Erichsen vokter seg vel for å uttrykke glede over en krig, men legger ikke skjul på at den har ført til en debatt hun ønsker velkommen.

- Initiativ tok vi før situasjonen i Georgia, men krigen har vært en påminnelse om og en synliggjøring av at russerne er villig til å bruke militærmakt utenfor sitt eget land, sier forsvarsministeren.

Mer penger

Hovedtemaet for det todagers møtet i London er hvordan alliansen skal få mer ut av sine ressurser for å møte udekkede behov, ikke minst i Afghanistan.

Generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer har også varslet at han vil spørre om hvorfor medlemslandene ikke bruker mer på sine forsvarsbudsjetter.

Strøm-Erichsen påpeker at Norge allerede har økt sine budsjetter, og mener ytterligere økning vil henge tett sammen med en «mer relevant» strategisk nytenkning i NATO.

- Skal vi få NATO-land til å øke forsvarsbudsjettene er det helt avgjørende, i hvert fall for Norges del, at folk ser at NATO er relevant også hjemme. Man kan ikke bare ha tankene sine langt vekk, sier hun.

- Omstilling riktig

Forsvarssjef Sverre Diesen, som følger London-møtet, sier det enda klarere.

- Hvis folk skal slutte opp om operasjonen i Afghanistan, må man vite at NATO er viktig også her hjemme, sier han.

Samtidig mener han at det er ingen grunn til å snu om på den omstillingen Forsvaret har vært igjennom de siste årene.

- Det vil være en feilslutning å tenke at man skal tilbake til et bredt mobiliseringsforsvar. Det er ikke den kalde krigens dager som kommer tilbake, sier forsvarssjefen. (©NTB)