– Nettdating gir flere voldtekter

Tallet på voldtektssaker der partene ikke kjenner hverandre har økt i Sverige. Illustrasjonsfoto: Colourbox Les mer Lukk

<pTallet på anmeldte voldtekter øker i Sverige, og veksten er størst i antall saker der offer og gjerningsmann ikke kjenner hverandre. Fagfolk tror såkalt nettdating bidrar til den skremmende utvikli

I første halvår i år ble det anmeldt 55 prosent flere voldtekter enn i samme periode i 2004. Utreder Klara Hradilova Selin i det kriminalitetsforebyggende rådet BRÅ tror ifølge Stockholm-avisen Dagens Nyheter at en lovendring fra 1995 har fått flere ofre til å si fra.

– Det har også skjedd betydelige endringer i typen voldtekter som anmeldes. Framfor alt øker tallet på voldtektssaker der partene ikke kjenner hverandre, eller bare kjenner hverandre overfladisk, sier Selin.

– Det er vanskelig å uttale seg helt sikkert, men vi tror dette skyldes endrede vaner. Folk blir oftere kjent gjennom såkalte datingsider på internett, framholder utrederen ifølge Dagens Nyheters nettsider tirsdag.

Linda Jonsson i barne- og ungdomspsykiatrien i byen Linköping sier oppblomstringen av datingsider har skapt en helt ny gruppe voldtektsofre i Sverige. Det dreier seg om stille, veloppdragne jenter som ikke går på byen, påpeker hun. (©NTB)