Første bilde av planet rundt fjern stjerne

For første gang har forskere klart å ta bilde av en planet som svever rundt en helt vanlig stjerne, en sol som vår egen. Bildet viser stjernen i forgrunnen og den nyoppdagede planeten bak den fjerntliggende solen opp til venstre i bildet. Planeten har en masse omtrent åtte ganger større enn Jupiter. Foto: Gemini Observatory / SCANPIX / Les mer Lukk

<p Kanadiske forskere har tatt det første bildet noensinne av en planet som sirkler rundt en vanlig stjerne, en sol som vår egen.</p

I jakten på planeter utenfor vårt solsystem, såkalte ekstrasolare planeter, er det kanadiske bildet et gjennombrudd.

Selv om over 300 planeter rundt andre stjerner er oppdaget, er det smått med bilder av dem. Forskerne vet bare at de er der, fordi de blender litt av lyset fra stjernen sin når de passerer foran den.

Kun rundt såkalte brune dverger, små, dunkle stjerner som er vanskelige å få øye på, har det faktisk vært sett slike planeter.

Første gang

Bildet som forskerne ved University of Toronto nå har tatt er det første av en planet som sirkler rundt en helt vanlig stjerne. Stjernen, med det velklingende navnet 1RXS J160929.1-210524, ligger i vår egen galakse Melkeveien.

Avstanden er ganske imponerende. Stjernen og dens nyoppdagede planet ligger 500 lysår unna oss. Det er den avstanden lyset tilbakelegger i løpet av 500 år. Til sammenligning bruker lyset åtte minutter fra vår egen sol og hit.

De kanadiske forskerne tar et lite forbehold om sin oppdagelse. De har ikke endelig fått slått fast at planeten faktisk går i bane rundt den fjerntliggende solen, men sier at den trolig gjør det.

Varm gigant

Moderstjernen til planeten de har oppdaget er en ganske alminnelig sol, som vår egen. Den har 85 prosent av massen til vår sol, men er mye yngre, trolig bare fem millioner år gammel.

Planeten har en masse tilsvarende åtte ganger Jupiter. Den er også svært varm, omtrent 1.500 grader, mens vår egen Jupiter er en dypfrossen gigant på minus 110 grader. Varmen skyldes at planeten er så ung at den ennå ikke har rukket å kjøle seg ned.

Helt spesiell

En annen ting gjør planeten helt spesiell. Den sirkler rundt solen sin på en avstand som tilsvarer 330 ganger avstanden mellom vår sol og vår egen jord. Til sammenligning ligger vår ytterste planet Neptun – Pluto, som ligger utenfor Neptun, ble nylig redusert til en såkalt planetoide, iallfall inntil videre – bare en tidel så langt unna solen som den nyoppdagede ekstrasolare planeten.

– Denne oppdagelsen er nok en påminnelse om hvor mange forskjellige verdener som finnes der ute, sier en av forskerne bak oppdagelsen, Ray Jayawardhana. (©NTB)


Les mer om Stjerner og Planeter på Startsiden