Mann pågrepet for branner i Bergen

<pPolitiet i Bergen har pågrepet en mann i forbindelse med flere branner i byen i helgen.</p

Bergen/Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): Mannen er siktet for å ha prøvd å sette fyr på en bod i Edvard Griegs vei 9.

- Vi setter denne saken i sammenheng med de til sammen fire brannene i samme nabolag søndag, sier operasjonsleder Asbjørn Andersen i Hordaland politidistrikt til NTB.

Politi og brannvesen var på utkikk etter en ildspåsetter etter fire mindre branner eller branntilløp i løpet av få timer. Krimteknikerne var fortsatt på et av åstedene da det brøt ut brann i nabobygget.

- De var i nabobygningen i Ibsensgate da meldingen om brannen kom. Mannen ble sett i nærheten like etterpå, og på bakgrunn av disse observasjonene ble han pågrepet, sier operasjonslederen.

- Branner var påsatt

Politiet føler seg nå sikre på at de fire brannene søndag var påsatt.

- Brannårsaken er ikke endelig slått fast, men vi har kommet så langt i etterforskningen at vi mener vi kan konstatere at det må ha blitt tent på, sier Andersen.

Alle de fire brannene søndag ettermiddag og kveld startet i kjellere i bygårdene. Alle ble raskt slukket, og ingen personer ble skadd.

Den pågrepne, som skal være en mann i 40-årene, blir avhørt mandag.

Ser på mulig sammenheng

Politiet vet foreløpig ikke om episodene har sammenheng med andre branner i byen den siste uken.

Lørdag ble en brann kvalt i starten i Damsgårdsveien i Bergen. Tekniske undersøkelser viser at brannen var tilsatt tennkilde, og politiet frykter brannstiftere står bak.

- Etterforskningen er i gang, og det er de samme etterforskerne som vil se på alle disse sakene, sier Andersen.

Vitner avhørt

I tillegg til småbrannene i helgen, har Bergen opplevd to store branner den siste uken. Fredag brant den midlertidig vernede Lehmkuhlboden, og forrige helg ble fire vernede sjøboder totalskadd.

Etterforskningen av sjøbodbrannene fortsetter for fullt. Flere vitner ble avhørt søndag, men politiet er fortsatt interessert i opplysninger fra publikum.

Ifølge politiet er det foreløpig ingenting som tyder på en sammenheng mellom småbrannene i helgen og brannene i sjøbodene.

Rykter

Det svirret rykter i Bergen om at også brannene i de vernede sjøbodene var påsatt. Ryktene har delvis fått næring ved at politiet avdekket at boden ikke var strømtilkoblet, og at flere personer var blitt sett på brannstedet i forkant av brannen.

- Vi har ennå ikke kunnet foreta tekniske undersøkelser, så det er ikke mulig å si om brannen ble påsatt. Vi ser ingen sammenheng mellom disse to brannene så langt i etterforskningen. Men vi samler inn informasjon på bredest mulig grunnlag, sier politiinspektør Rune Solbakken til NTB.