Leter etter overlevende i orkanherjet Texas

Båter og vrakgods har hopet seg opp i Galveston, der redningsmannskap leter etter folk som ikke evakuerte før orkanen rammet. (Foto: Reuters / David J. Phillip / SCANPIX). Les mer Lukk

<pRedningsmannskap saumfarer kystområdene i Texas på jakt etter overlevende etter orkanen Ike. </p

Galveston (NTB-AP-FNB): Ødeleggelsene er enorme, men likevel mindre enn fryktet.

På tross av myndighetenes advarsler om den sikre død, valgte mange tusen innbyggere å bli værende hjemme mens orkanen Ike herjet Galveston i delstaten Texas.

Søndag forsøkte redningsteam med leger, bygningseksperter og hunder å finne strandede mennesker slik at de slipper å tilbringe nok en natt blant ødelagte bygninger og mengder med vrakgods.

Enkelte innbyggere vasset bort fra byen, med vann til livet og med barn og eiendeler i armene, men tusenvis av andre fortsatt ikke ville følge myndighetenes oppfordring om å evakuere.

Mer regn

Det blir brukt både båter og helikoptre i letearbeidet ettersom gatene er ufremkommelige på grunn av vann og trær som brakk i den kraftige vinden.

Det regnet fortsatt tett søndag, og det var meldt kraftig tordenvær, noe som gjør det vanskeligere å starte oppryddingsarbeidet.

Så langt er kun fire personer bekreftet omkommet etter at den kraftige orkanen rammet kysten lørdag: To i Texas og to i Louisiana.I storbyen Houston er det innført portforbud i en uke fra klokka 21.00 til 6.00 fordi mesteparten av byen fortsatt er uten strøm.

Myndighetene frykter for innbyggernes sikkerhet i den mørkelagte byen.

Bush på besøk

President George W. Bush planlegger å reise til Texas tirsdag i solidaritet med ofrene. Han varsler at det vil ta lang tid å rydde opp etter uværet, og oppfordrer innbyggerne til å følge instruksene fra myndighetene.

Amerikanerne kan også bli rammet av drivstoffmangel ettersom oljeraffineriene utenfor Texas-kysten muligens vil være ute av drift i ytterligere åtte til ni dager, ifølge BBC.

Også langs veien mellom Houston og Galveston er sporene etter orkanen tydelige. Strømstolper er brukket, store reklameskilter ligger i biter langs veikanten, og tak har blåst av bygningene.

Vil hjem

Kolonner av politi- og brannbiler kommer kjørende, og langs veien sitter oppbrakte mennesker som venter på å få vende hjem.

- Politiet sier at det nærmeste evakueringssenteret ligger i Austin. Hvordan skal jeg komme meg dit? spør en fortvilet Texas-innbygger. Austin ligger 350 kilometer fra Galveston.

Myndighetene sa på forhånd at det kunne bety den sikre død å bli i Galveston, men over 100.000 innbyggere valgte likevel å bli værende i boligene sine i de lavtliggende områdene av Texas. 20.000 av dem bor i Galveston, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hvor fort livet kan vende tilbake til det normale, avhenger blant annet av når man får kraftforsyningen på plass igjen. (©NTB)