Barack Obama kvesser klørne

Barack Obama bruker hardere skyts mot sin republikanske rival John McCain i den amerikanske valgkampen. Obama-leiren beskylder blant annet McCain for å ha stjålet slagordet om å bringe forandring inn i Det hvite hus. Neal Hamberg/REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

<p50 dager før valgdagen blir temperaturen i kampen om Det hvite hus blir stadig hetere.</p

New York (NTB-Andreas Bondevik): - John McCain fører kynisk den mest skitne og minst ærbare valgkampen i nyere historie, sier Barack Obamas talsmann.

En serie aggressive valgreklamer og valget av Sarah Palin som visepresidentkandidat har vippet Obama-kampanjen av pinnen og gitt John McCain medvind på meningsmålingene.

Nå har senator Obama bestemt seg for å slå hardere tilbake.

Mange demokrater har ment at Obama ikke har vært hard nok mot McCain. Republikanernes kandidat forsøker nå, i tillegg til å fremstille seg som kandidaten med erfaring, å «stjele» Obamas slagord om en ny politisk kurs i Washington.

- Ikke forandret seg

I nye valgreklamer kritiseres McCain blant annet for å ha innrømmet at han ikke vet hvordan man sender en e-post. «Ting har forandret seg de siste 26 årene, men det har ikke John McCain,» heter det i valgreklamen.

Obamas forsøk på å slå hardere tilbake kommer som svar på en rekke negative valgreklamer fra McCain-leiren.

John McCain ble selv rammet av en svertekampanje da han tapte mot Bush i 2000, og han har tidligere lovet en valgkamp uten skitne triks. Men nå ser det ut til at han er villig til å tøye sannheten for å vinne valget.

- Skammelige

Obama blir beskyldt for å ta til orde for omfattende seksualundervisning i barnehager, og det antydes at han har sammenlignet visepresidentkandidat Sarah Palin med en gris.

Begge påstandene, som fremmes i valgreklamer landet rundt, er uriktige, skriver nyhetsbyrået AP.

- Hans (McCains) skammelige reklamer med forkastelige løgner blir sendt over hele landet i dag. Han driver en valgkamp som ikke er verdig stillingen han kjemper om, sa Obamas talsmann Bill Burton i helgen.

McCain sier han ikke ville kommet med angrepene dersom Obama hadde gått med på å møte ham i en serie mindre debatter, slik han foreslo før sommeren.

- Likt som tidligere år

Men heller ikke Obama holder sin sti ren. Demokratenes kandidat strekker sannheten når han febrilsk forsøker å knytte McCain til president Bush. I tillegg til en hardere linje mot McCain, har Obama-kampanjen innsett at det også ved dette valget kommer til å være i de tradisjonelle vippestatene striden blir avgjort.

For noen måneder siden snakket Obamas folk om å kapre en rekke «røde delstater» fra republikanerne. Men nå konsentrerer de valgkampen om Ohio, Pennsylvania og Michigan, skriver The Wall Street Journal.

- Jeg er overrasket over hvor lik denne valgkampen er de tidligere. Vi snakker fortsatt om Ohio og Florida, selv om det er noen nye interessante delstater i år, spesielt Virginia, sier valgekspert Carroll Doherty ved Pew Research Center i Washington til NTB.

Meningsmålinger rett i kjølvannet av partienes landsmøter må man ofte ta med en ekstra klype salt, men Doherty mener det ikke er tvil om at McCain nå har tatt igjen Obamas forsprang.

Kritikk av målinger

- Alle de store nasjonale målingene har gått i samme retning i det siste, og det er denne trenden som er viktig, sier Doherty. Kritikken av meningsmålingene har økt de siste årene, men valgresultatene viser at målingene fortsatt er ganske nøyaktige, ifølge eksperten.

- Dette valget er historisk, og det finnes forskjeller fra tidligere år, men på valgdagen kommer nok resultatene i de forskjellige delstatene til å se ganske likt ut som i 2000, sier Doherty videre.

Mandag er det 50 dager igjen til presidentvalget. (©NTB)