Unntakstilstand hevet i Thailand

Fungerende statsminister i Thailand, Somchai Wongsawat, opphevet søndag unntakstilstanden i landet. (Foto. Scanpix) Les mer Lukk

<pThailands forretningsministerium har hevet unntakstilstanden i hovedstaden Bangkok som ble innført for nærmere to uker siden.</p

Bangkok (NTB-AFP): – Vi har vurdert situasjonen som mindre alvorlig, og det vil kunne skade landet om vi opprettholder unntakstilstanden, sier fungerende statsminister Somchai Wongsawat søndag.

Unntakstilstanden ble innført 2. september som følge av de store demonstrasjonene mot regjeringen i landet. Demonstrantene beleiret regjeringsbygningen i hovedstaden, og én person ble drept og flere titall såret i voldelige sammenstøt.

Thailands mektige hærsjef, general Anupong Paojinda, nektet å kaste demonstrantene ut av regjeringsbygningen. I stedet ba både han og flere framstående industriledere i forrige uke om at unntakstilstanden måtte heves.

Unntakstilstanden har svekket tilliten til Thailand blant utenlandske investorer og skapt problemer for næringslivet på mange områder, mener industrilederne.

Demonstrantenes krav var at statsminister Samak Sundaravej skulle gå av. Han nektet, men til slutt ble han avsatt fordi grunnlovsdomstolen kom fram til at han brøt loven da han tok imot penger for å kokkelere på fjernsyn.

Regjeringspartiet Folkemakt og dets fem koalisjonspartnere planlegger å la de folkevalgte i nasjonalforsamlingen ta stilling til en ny statsministerkandidat onsdag. Partiene er fortsatt ikke blitt enige om hvem som skal erstatte Samak.

Demonstrantene som har beleiret regjeringsbygningen, sier at de vil bli så lenge regjeringspartiet er ved makta. (©NTB)