Personer observert på brannstedet i Bergen

Politiet er på utkikk etter flere personer som skal ha blitt observert på stedet rett før brannen i Lehmkuhlboden i Bergen fredag. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX Les mer Lukk

<pPolitiet er på utkikk etter flere personer som skal ha blitt observert på stedet rett før brannen i Lehmkuhlboden i Bergen fredag.</p

Bergen/Oslo (NTB–Fredrik Grønningsæter): – Vi vet ikke hvem disse personene er, men jobber med å samle inn informasjon og er interessert i at publikum kommer med opplysninger, sier politiinspektør Rune Solbakken i Hordaland politidistrikt til NTB.

Ryktene svirrer nå i Bergen om at det er brannstiftere på ferde, men Solbakken understreker at etterforskningen er i en tidlig fase og at ingenting er sikkert.

Uten strøm

Lørdag morgen fikk politiet også klarlagt at det ikke var strøm koblet til bygget i Lehmkuhlboden i Sandviken.

– Det er helt klart at ilden må være oppstått på en eller annen måte, og vi utelukker at strøm er årsaken til brannen, sier Solbakken.

I løpet av helgen vil politiet avhøre vitner og foreta en oppsummering.

– Vi etterforsker nå ut ifra et helt åpent og bredt spekter. Det er ingenting som tyder på sammenheng mellom denne brannen og den i Skuteviksbodene for noen dager siden, men vi kan ikke utelukke noe som helst, sier Solbakken.

Eierne mistenker påsettelse

Flere av naboene til den nedbrente boden mener brannen er påtent, og eierne av Lehmkuhlboden støtter pyromanryktene.

– Magefølelsen min forteller at noen har tent på boden, sier styreleder Truls Soløy i Sjøbodutvikling AS til BA.no.

Soløy tilbakeviser på det sterkeste insinuasjoner som har kommet om at eierne av Lehmkuhlboden kan ha stått bak brannen.

– Det er helt absurde insinuasjoner. Vi har brukt hundretusener av kroner på å lage gode løsninger for boden slik den står, sier Soløy.

Selskapet kjøpte boden i 2005 for 3,25 millioner kroner. Boden skulle rehabiliteres til en kombinasjon av næring og bolig.

Under oppsikt

I Sandviken er det spesielt mye trehusbebyggelse, og mange vernede bygninger.

– Vi vil følge spesielt nøye med i Sandviken. Over helgen blir det tatt en oppsummering, og vi vil snakke med eiere i området, sier Solbakken.

Han påpeker at Bergen har store områder med trehus og det setter krav til alle eiere om å sikre bygningene sine på en forsvarlig måte.

Brannen i Lehmkuhlboden er den femte i Bergen siden starten på sommeren. To av brannene er oppklarte. De gjaldt elektrisk apparatur og barns lek. Politiet skal også være nær ved å fullføre etterforskningen av den tredje.

For tiden foregår også etterforskningen etter brannen i de fire Skuteviksbodene i Sandviken natt til søndag. Bodene er plassert bare noen hundre meter fra Lehmkuhlboden.

Vurderer anmeldelse

Torsdag var teknisk etat i kommunen på tilsynsbesøk i Lehmkuhlboden, og de var ikke fornøyd med det de oppdaget:

– De fant boden vid åpen og tilgjengelig for alle. Etter vårt syn har ikke eieren kjent sitt ansvar og sikret bygningen, sier rådgiver Asgeir Spange Brekke hos Riksantikvaren til NTB.

– Vi vil nå vurdere å anmelde eieren og vil i løpet av de nærmeste dagene gå gjennom saken for å se på hva slags paragrafer som kan være aktuelle, sier Spange Brekke.

Lehmkuhlboden var fra slutten av 1700-tallet og en av de største og mest autentiske sjøbodene som var bevart i byen. (©NTB)