Avviser Frp-samarbeid

- Et samarbeid med Frp vil være dødens dal for Høyre, mener Høyrepolitiker Herman Friele. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pDet har brutt ut strid i Høyre om en fremtidig regjeringsallianse med Frp. – Det ville være dødens dal for Høyre, sier Herman Friele (H).</p

Oslo (NTB): – Jeg er ikke for at Frp og Høyre skal styre alene, selv om det skulle bli flertall. Det vil være dødens dal for Høyre. Med et Høyre som er halvparten så stort som Frp, vil Høyre drukne og ikke få fram sine standpunkter sterkt nok, sier sentralstyremedlem Herman Friele i Høyre (H) til VG.

Friele får støtte av stortingsrepresentant Inge Lønning (H). Han mener Høyre kan nekte å danne flertallsregjering med Frp, selv om det skulle bli rent flertall.

– Skal det være to partier i regjering, bør ikke det ene være dominerende. Da vil situasjonen lett bli at det minste og svakeste blir et gissel, sier Lønning.

Argumentene til de to blir støttet av partileder Erna Solberg, som mener at et samarbeid ut ifra dagens meningsmålinger ikke er realistisk.

– Hvis Frp og Høyre får flertall kan vi selvfølgelig danne regjering sammen, forutsatt at vi blir enige om en politisk plattform. Men vi mener at det ikke er realistisk med et H-Frp-flertall ut ifra situasjonen på meningsmålingene, sier Solberg.

Men Høyre-toppenes argumentasjon får ikke medhold av partiets tidligere nestleder, Per-Kristian Foss.

– Sannsynligheten for en regjering etter Bondevik 2-mønster er relativt liten. Med oppslutningen Frp har på målingene i dag, virker det helt usannsynlig å velge vekk Frp fra et alternativ, sier Foss til VG. (©NTB)