Forgiftet morsmelkerstatning skaper frykt i Kina

Ti måneder gamle Hao Jiaqi er nettopp operert for nyrestein på et sykehus i Anhui-provinsen i Kina. Det er mistanke om at melanin i billig morsmelkerstatning er årsak til et stort antall tilfeller av nyrestein hos spedbarn i Kina, og en landsomfattende gransking er i gang (Foto: REUTERS/SCANPIX). Les mer Lukk

<pForgiftet tørrmelk har gjort en rekke spedbarn alvorlig syke med nyrestein. Ett spedbarn har dødd som følge av nyresteinen. </p

Beijing (NTB-AFP-Reuters): Helsedepartementet i Kina har satt i gang en gransking og bekrefter at det er tørrmelk produsert av Sanlu som er årsaken til at minst 59 babyer har fått nyrestein, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Departementet har også sendt ut retningslinjer for hvordan man skal behandle barn som er blitt syke.

I Gansu-provinsen nordvest i Kina har et spedbarn mistet livet som følge av nyrestein. Mer enn 59 andre spedbarn har fått påvist nyrestein bare i Gansu-provinsen i Kina i år.

Sykdommen er svært uvanlig blant små barn.

Melamin

Sanlu har siden august visst at tørrmelken er forgiftet med melamin, men har ikke offentliggjort informasjonen før etter at barn ble syke. Melamin er et kjemisk stoff som kan forårsake nyrestein.

Produsenten har nå ha gitt ordre om av 700 tonn tørrmelk som er produsert før 6. august, skal trekkes tilbake fra markedet.

Melamin anvendes i produksjon av plast, gjødsel og rengjøringsprodukter, men stoffet er også blitt brukt av kinesiske dyrefôrprodusenter for å få proteinnivået i produktene til å framstå som høyere i kvalitetsundersøkelser.

- Det gir et utslag i undersøkelser som får deg til å tro at proteininnholdet er høyere enn det i realiteten er, sier førsteamanuensis Allen Chan i biokjemi ved Det kinesiske universitet i Hong Kong.

Fonterra

Det er foreløpig ikke avklart om melaminforgiftet tørrmelk er blitt eksportert fra Kina. Verdens helseorganisasjon (WHO) opplyser at situasjonen blir fulgt nøye i samarbeid med det kinesiske helsedepartementet.Sanlu er et av Kinas største meierier.

Staten er største eier, men i tillegg har det newzealandske meierisamvirket Fonterra en eierandel på 43 prosent. Fonterra er verdens største eksportør av meieriprodukter.

- Vi erfarer at det gjeldende produktet kun er i salg i Kina, sier en talsmann for Fonterra.

Talsmannen opplyser at Sanlu eksporterer enkelte produkter til Taiwan, men at Fonterra ikke eksporterer produkter fra Sanlu. Ifølge Fonterra mener Sanlu at det forgiftede produktet kan være en forfalskning.

Forfalskninger

Den forgiftede morsmelkerstatningen er hovedsakelig blitt solgt i fattige og avsidesliggende deler av Kina, og ifølge foreldrene som har kjøpt produktet, er det blitt solgt til uvanlig lave priser, skriver Xinhua.

I USA ble flere tusen kjæledyr syke med nyresvikt og nyrestein i fjor etter å ha blitt fôret med melaminforgiftede produkter fra Kina.

I 2004 døde 13 spedbarn av underernæring i provinsen Anhui øst i Kina etter å ha drukket falsk morsmelkerstatning.

Produktet inneholdt ingen næringsstoffer, og ifølge kinesisk presse var det snakk om et forfalsket Sanlu-produkt. (©NTB)