Trafikkaos etter tunnelbrann under Kanalen

Brannmannskaper fra både Frankrike og Storbritannia har deltatt i slukningsarbeidet i tunnelen under Den engelske kanal. Brannen startet torsdag i et godstog lastet med vogntog. Fotot: REUTERS/Bertrand Thery/Pool (FRANCE) / SCANPIX. Les mer Lukk

<pBrannen i togtunnelen under Den engelske kanal har skapt store problemer for trafikken mellom Frankrike og Storbritannia.</p

London (NTB-DPA-AFP): Britiske og franske brannmannskaper klarte fredag å få kontroll over brannen. Slukningsarbeidet har vært svært vanskelig, med temperaturer opp mot 1.000 grader ved brannstedet, opplyser en talsmann for de lokale franske myndighetene.

Men fredag ettermiddag kom det meldinger om at brannen var så å si slukket, trekvart døgn etter at den startet.

Det er svært sannsynlig at tunnelen åpner igjen lørdag, sier Eurotunnel fredag. Eurotunnel driver tunnelen, som egentlig består av to parallelle tunneler der kun den ene er skadet av brannen.

Den andre kan trolig tas i bruk så snart sikkerhetsinspektører gir klarsignal.

Lange køer

Brannen har ført til trafikkaos, og titusenvis av passasjerer og vogntog har måttet forsøke å finne andre måter å krysse Den engelske kanal på. Men ferjekapasiteten på strekningen er sprengt.

Nærmere 40.000 personer reiser daglig med togene gjennom tunnelen mellom Frankrike og Storbritannia, og køene på begge sider av tunnelen er lange.

Brannen brøt ut på et godstog torsdag ettermiddag. Toget var omkring 12 kilometer fra Calais-utgangen på den franske siden av den 50,5 kilometer lange tunnelen da brannen startet.

Seks personer fikk lettere skader, mens til sammen 32 personer, de aller fleste lastebilsjåfører, ble evakuert gjennom en sikkerhetstunnel som går parallelt med togtunnelen.

Toget fraktet lastebiler, og brannen skal ha brutt ut da en trailer med kjemikalier tok fyr.

To ganger før

Togtunnelen består av to deler. Brannen brøt ut i den nordlige tunnelen, mens den sørlige skal være helt intakt.

Etter at tunnelen åpnet i 1994 har togtrafikken blitt stoppet to ganger på grunn av brann.

Etter en brann i 1996 tok det sju måneder før godstogene igjen kunne rulle.

Den andre brannen, i august 2006, forårsaket imidlertid ingen store skader. (©NTB)