Tror på rødgrønt valgnederlag ved JSF-kjøp

– Kjøper regjeringen det amerikanske kampflyet JSF, bør den ikke drømme om å vinne valget neste høst, mener Lie. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pAp-veteranen Haakon Lie mener den rødgrønne regjeringen kan glemme å vinne valget neste høst om den går til innkjøp av jagerflyet JSF fra USA.</p

Jagerflyet JSF. Foto: Scanpix

Den snart 103 år gamle Lie blander seg dermed inn i en av regjeringens vanskeligste saker de kommende månedene, nemlig kjøpet av nye norske jagerfly til en prislapp på over 100 milliarder kroner.

– Kjøper regjeringen det amerikanske kampflyet JSF, bør den ikke drømme om å vinne valget neste høst, mener Lie, ifølge Aftenposten.

Lies meninger kommer fram i boken «Slik jeg ser det nå» som kommer ut i anledning 103-årsdagen hans 22. september.

– Må velge det svenske

Når det gjelder flykjøpet er den mangeårige partisekretæren i Arbeiderpartiet klar på at svenske JAS Gripens egenskaper overgår JSFs.

– JSFs fremste oppgave vil være å ødelegge bakkemål. Men det er ikke for å bombe mål i fiendtlige områder vi skal skaffe oss nye fly. Så langt vi kan se inn i fremtiden er de nye flyenes oppgave å hindre krenkelse av de milelange grensene til sjøs, sier Lie.

Han legger til at han også har hørt rykter om at prisen på det amerikanske flyet er den dobbelte av hva det svenske flyet koster. Samtidig mener han at et kjøp av flyet fra JAS Gripen vil kunne fremme samarbeid i Norden.

– Ved kjøp av fly til erstatning for de nedslitte jagerflyene våre, må vi velge det svenske, fastslår han.

Ingeniør kritiserer JSF

I siste utgave av forsvarstidsskriftet Jane’s Defence Weekly får JSF-flyet flengende kritikk av en av ingeniørene som var med på å utvikle F-16, skriver Klassekampen.

Pierre M. Sprey og sikkerhetsrådgiver Winslow T. Wheeler skriver i en kronikk i tidsskriftet at JSF er overvektig og har utilstrekkelig drivkraft.

De to mener også at flyet er sjanseløst som støtte til bakkestyrker i kamp og at den såkalte stealth-teknologien, som skal gjøre flyet vanskeligere å oppdage for raderer, er oppskrytt. (©NTB)