Le Pen over i pensjonistenes rekker

Jean-Marie le Pen, lederen av det franske høyreekstreme partiet Nasjonal Front, vil gi seg som partileder. Foto: REUTERS/Marko Djurica (SERBIA) / SCANPIX Les mer Lukk

<pMannen som kaller nazistenes gasskamre for «en detalj», blir pensjonist. Den franske høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen etterlater seg imidlertid et parti i krise.</p

Fakta om Le Pen  
* 1928: Født inn i en fiskerfamilie i Bretagne.
* 1972: Danner det høyreekstreme partiet Nasjonal Front.
* 1974: Får 0,75 prosent av stemmene i presidentvalget.
* 2002: Går videre til andre og avgjørende omgang i presidentvalget.
* Er flere ganger dømt for sine mildt sagt kontroversielle uttalelser, for eksempel at gasskamrene var en «detalj i historien om andre verdenskrig».
* Er også dømt for mishandling av en politisk motstander.
* Er beskyldt for å ha torturert algeriere i den tidligere franske kolonien. (©NTB)

80 år gamle Le Pen kunngjorde torsdag at han ikke stiller til gjenvalg som partileder når Nasjonal Front holder sin neste partikongress i 2010.

Le Pen, som har stilt som kandidat i fem presidentvalg, sier i et intervju med det høyreekstreme ukemagasinet Valeurs actuelles, at han heller ikke vil stille som kandidat i neste presidentvalg.

Epoke over

Når Le Pen forlater den politiske scenen, er en epoke i fransk politikk over. Etter en heller treg start, begynte Nasjonal Front å øke i oppslutning på 1980-tallet.

Høydepunktet kom under presidentvalget i 2002, da Le Pen gikk videre til den andre og avgjørende valgomgangen.

Siden da har partiets lederstjerne dalt. Etter fjorårets dårlige resultat i valget på ny nasjonalforsamling, havnet partiet i økonomisk krise. Nasjonal Front måtte blant annet selge partihovedkvarteret i den fasjonable Paris-forstaden Saint-Cloud.

Kamp om etterfølger

Kampen om selve partiet har allerede begynt. I torsdagens intervju var Le Pen klar på at hans favoritt til å overta ledervervet, er datteren Marine.

– Marine er ikke populær bare på grunn av navnet sitt. Det har også mye å gjøre med hennes personlighet og hennes karisma, sier Le Pen.

For Le Pen er også Marines alder, 40 år, en stor fordel sammenlignet med en annen av partiets frontfigurer, Bruno Gollnisch, som er 58 år.

– Hun er en ung mor. Jeg er en bestefar. Bruno begynner å bli det, sier Le Pen.

Ifølge en meningsmåling som Valeurs actuelles har offentliggjort ønsker 76 prosent av Nasjonal Fronts velgere Marine Le Pen som ny partileder. (©NTB)