Brook fikk Ibsenprisen

Peter Brook mottok søndag den internationale Ibsen-prisen som ble overrekket til ham av komiteens leder, Liv Ullmann (t.v) og oldebarn av Henrik Ibsen, Tancred Ibsen og teatersjef ved Nationaltheatret, Eirik Stubø på Nationaltheaterets hovedscene. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX. Les mer Lukk

<pDen britiske regissøren Peter Brook (83) har fast tro på at teateret kan finne sin plass i en flyktig medieverden. </p

Fakta om Peter Brook  
• Prisbelønt britisk film- og teaterregissør. Født i London av russisk-jødiske foreldre i 1925. Har gjennom en 65 år lang karriere regissert en lang rekke skuespill, filmer og fjernsynsproduksjoner. Blant hans mest berømte oppsetninger er «Kong Lear» i 1962 og «En midtsommernattsdrøm» i 1970. Begge regnes som merkesteiner for senere Shakespear-oppsetninger.

• Til tross for at han er den første vinneren av den internasjonale Ibsenprisen, har han kun satt opp ett stykke av den norske dramatikeren i hele karrieren. Det skjedde alt i 1945 da han regisserte «Fruen fra havet» i en oppsetning ved Birmingham Repertory Theatre.

Oslo (NTB-Mats Rønning): Søndag ble regissør Peter Brook første vinner av den internasjonale Ibsenprisen. Brook ble presentert for prisen på 2,5 millioner kroner i forkant av Ibsens «Brand» på Nationaltheatrets hovedscene.

Under et foregående pressemøte la den anerkjente teatermannen for dagen en fasthet som minner om Brands da han ble spurt om teaterets framtid:

- Teateret behøver ikke lenger unnskylde seg for å være smalt eller lite. Mediene og internett tar seg av det brede og populære og har skapt et nytt handlingsrom for teateret. Det kan finne sin verdi det konsentrerte, sa Brook.

83 år gamle Brook er kjent som en fornyer av internasjonalt teater. Han har også regissert en rekke filmer og fjernsynsproduksjoner, men bare én eneste gang har han satt opp Ibsen, nemlig «Fruen fra havet» i Birmingham i 1945.

- Det er kun tilfeldigheter som har gjort at det ikke er blitt flere, sier han.

Vidunderbarn

Brook debuterte som svært ung mann med «Faust» i London i 1943. Han ble raskt betraktet som et vidunderbarn, og hans dristighet som regissør ga ham ry for å være et teaterverdenens enfant terrible.

Et slikt rykte bør flere unge skapende mennesker etterstrebe, mener han.

- De må være enda mer uskikkelige enn jeg var. Det er nettopp ved å være vill som et barn og begå en rekke feil, at man lærer. Det er iallfall mye bedre enn å lytte til dem som presenterer en for et eller annet veikart, sier han.

Brook har fått en rekke utmerkelser gjennom et langt liv i teaterets tjeneste, men sa han var svært takknemlig over å bli hedret i et land med «store åndelige tradisjoner».

83-åringen har arbeidet mye med The Royal Shakespeare Company. Blant hans mest berømte oppsetninger er «Kong Lear» i 1962 og «En midtsommernattsdrøm» i 1970.

Som Shakespeare-kjenner ser Brook klare likheter mellom den engelske dramatikeren og Ibsen selv.

- Begge så det universelle gjennom det lokale og gjenkjennelige og bidro til å avsløre hykleri og overstige barrierer.

Venter på Depardieu

Brook røpet også at han for mange år siden hadde planer om en dobbeltoppsetning av Tsjekhovs «Kirsebærhagen» og «Peer Gynt» på fransk, med den unge Gérard Depardieu som Peer.

- Depardieu var svært entusiastisk, og vi avtale et møte. Så ble han opptatt med filming, og vi venter fortsatt, humrer den aldrende teaterlegenden, som ifølge Nationaltheatrets direktør Eirik Stubø er obligatorisk lesning for alle som studerer teatervitenskap.

I juryens begrunnelse for tildelingen står det at Brook har demonstrert at betydelig dramatikk og teater har en unik evne til å forene mennesker.

- Peter Brook er en mann jeg beundrer enormt. Han arbeider i Ibsens ånd og har satt mennesket og sannheten i sentrum, sier skuespiller og regissør Liv Ullmann, som har ledet juryens arbeid.

Den internasjonale Ibsenprisen deles ut i anledning Ibsenfestivalen, ved siden av den nasjonale som Skien kommune har forvaltet siden 1986.

Det er i år første gang prisen deles ut. Kulturminister Trond Giske (Ap) valgte tidligere i år å øke det vedtatte prisbeløpet fra 1 million til 2,5 millioner kroner, for å gi prisen høyere prestisje. (©NTB)