Evalueres uten de rammede

Fem mennesker omkom i rasulykken i Fjelltunvegen i Ålesund i mars i år. Rasulykken skal evalueres på en erfaringskonferanse i Ålesund mandag og tirsdag. Arkivfoto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Les mer Lukk

<pRasulykken i Fjelltunvegen i Ålesund i mars der fem mennesker omkom, skal evalueres på en erfaringskonferanse i Ålesund mandag og tirsdag.</p

Fylkesmannen i Møre og Romsdal har lagt opp til et bredt program med politi, brannvesen, Ålesund kommune, omsorgsarbeidere, kriseteam, presse og andre som var direkte involvert i arbeidet på ulykkesstedet. Den eneste gruppen som ikke er representert i programmet er dem som ble direkte rammet av raset og de evakuerte.

Fem mennesker mistet livet da en boligblokk i Fjelltunvegen 31 i Ålesund kollapset natt til 26. mars i år som følge av ras fra fjellet bak blokken. Folk i nabohusene måtte evakueres fordi det var fare for nytt ras. Senere måtte opp mot 600 mennesker i et større område evakueres fra sine hjem på grunn av fare for gasseksplosjon i blokken som kollapset. Dette førte til unntakslignende tilstander i Ålesund.

Ny ulykke

– Dette er en konferanse først og fremst for det offentlige apparatet som var med under ulykken. Hensikten er at vi skal bli enda bedre når nye ulykker rammer, sier fylkesmann Ottar Befring i Møre og Romsdal til NTB.

Han sier at det nylig skjedde en ny, alvorlig ulykke i fylket, nemlig rasulykken på riksvei 70 på Oppdølstranda, og at det er naturlig å trekke inn noen erfaringer også derfra.

– De evakuerte og direkte rasrammede har vi vært i kontakt med, men vi har ikke presset dem til å stille opp som foredragsholdere på denne konferansen. Derimot har de anledning til å delta, og noen vet jeg vil delta. At det kommer synspunkter også fra de rammede ser jeg ikke bort fra, sier Befring.

Blir ivaretatt

Han sier at slike evalueringer etter tidligere ulykker har gjort hjelpeapparatet stadig bedre.

– Vi har sett at politiet i Møre og Romsdal har kommet godt ut av krisehåndteringsoppgaver. Det samme gjelder kommunene, som er blitt bedre og bedre, sier Befring.

Beredskapssjef i Møre og Romsdal, Ketil Matvik Foldal, sier til NTB at de rasrammedes synspunkter vil bli ivaretatt av hjelpeapparatet som hadde tett kontakt med mange av dem, både omsorgspersonell og personell som arbeidet med informasjon.

– Vi ønsket ikke å legge for sterkt press på de direkte berørte til å stille opp i en egen programpost på erfaringskonferansen, sier Matvik Foldal. (©NTB)