Butt-saken avgjøres av indisier

Ingvar Lauri (til venstre) med likhunden "Pirvi" under søket utenfor boligen til norskpakistanske Zahid Mahmood Butts svoger torsdag. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX. Les mer Lukk

<pStatsadvokaten vet ikke om åsted, drapsmetode eller tekniske funn etter drapet på Zahid Mahmood Butt i Stavanger. Indisiene blir avgjørende når rettssaken mot svogeren (57) starter tirsdag.</p

Fakta om drapet  
• 9. juli 2007: Norskpakistanske Zahid Mahmood Butt (54) ble sist sett i Stavanger.
• Butts svoger, Mirza Ghulam Hussain (57) hevder han traff Butt og tilbakebetalte gjeld til ham på over 100.000 kroner forsvinningsdagen.
• 18. september 2007: Svogeren og hans 34 år gamle datter ble siktet for falsk forklaring og varetektsfengslet. Senere ble siktelsen endret til forsettlig drap eller medvirkning til drap.
• 16. januar 2008: Politiet fant Zahid Mohammed Butt partert og nedgravd på svogerens tomt.
• 20. juni 2008: Påtalemyndigheten tiltaler svogeren for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Riksadvokaten tror Butt ble drept da han kom til Hussain for å hente pengene sine.
• Enda en person, Hussains nevø, er siktet i saken, men befinner seg i utlandet.
• 57-åringen er også tiltalt for seksuelt misbruk av små gutter over flere år. (©NTB)

Den tiltalte svogeren Mirza Ghulam Hussain vil bli presset knallhardt på indisiene politiet mener knytter ham til drapet på Zahid Mahmood Butt. Først seks måneder etter at Butt var blitt meldt savnet i fjor sommer, ble liket av den 54 år gamle mannen funnet partert i sju deler og gjemt på ulike steder på eiendommen til den tiltalte svogeren. De indre organene var borte og er aldri funnet.

De sjokkerende funnene til tross – ingen fysiske bevis knytter den tiltalte 57 år gamle mannen til drapet på Butt.

– Han har ikke tilstått noe og har gitt ulike forklaringer på hvordan han mener at andre kan ha plantet sporene på hans eiendom for å gi ham skylden, sier statsadvokat Bjørn Ristesund til NTB.

Likhunder

Advokat Brynjar Meling forsvarer Hussain. Han sier klienten er innstilt på å gi full forklaring i retten selv om han er syk og svært preget av nesten ett år i varetekt. Også i retten vil han nekte for alle beskyldninger som er rettet mot ham.

– Det var likhunder på eiendommen hans flere ganger, men først etter at Hussain hadde sittet fire måneder i varetekt ble den døde funnet, sier Meling

Likdelene som viste seg å være den drepte mannen ble funnet 16. februar. Butt ble sist observert i Stavanger den 9. juli i fjor sommer. Ifølge etterforskningen skal han vært hos mannen til sin avdøde søster for å få tilbakebetalt 100.000 kroner som han hadde lånt svogeren. Ifølge tiltalen ble han drept etter kort tid, men på ukjent måte.

Åpne dører

– Patologene har gjort mye og rettsmedisiner Lykke Ellingsen vil ha en grundig presentasjon av de analysene som er foretatt etter at likdelene ble funnet, sier Ristesund.

Selv om saken preges av mange sterke detaljer, har ingen av partene ytret ønske om at hele eller deler av rettssaken skal gå for lukkede dører. Svogeren er også tiltalt for seksuelle overgrep mot et barn, men heller ikke under denne delen av rettssaken vil dørene bli lukket.

Politiet har ikke funnet grunn til å mistenke noen andre for å stå bak drapet, selv om Hussain hevder han er uskyldig. Statsadvokaten presiserer at etterforskningen er godkjent både av ham og Riksadvokaten som har vurdert grunnlaget for drapstiltalen.

– Som et lam

Mirza Ghulam Hussains 34 år gamle datter ble arrestert sammen med faren og siktet for drapet. Hun ble imidlertid løslatt den 19. juni og siktelsen om drap frafalt. I dag er kvinnen tiltalt for forsøk på falsk forklaring og skal vitne som nummer to under rettssaken.

I et intervju med Rogalands Avis sier kvinnen at hun er helt sikker på at faren er uskyldig.

– Han er ikke i stand til det. Far er snill som et lam. Samtidig sta som en geitebukk, uttalte kvinnen til avisen etter at hun slapp ut av varetekt.

Selv om drapet på Butt ble svært grusomt utført, er det ikke vurdert om den drapstiltalte svogeren var tilregnelig da han skal ha begått det. Ettersom 57-åringen har nektet konsekvent for å ha noe med drapet å gjøre, har det ikke vært grunnlag for å vurdere eventuelle psykiske forstyrrelsen. (©NTB)

Oppdatert med en lengre versjon.