- Burde ikke søkt pensjon

 
<p– Kjell Magne Bondevik og Magnus Stangeland burde aldri søkt om stortingspensjon så lenge de aldri hadde tenkt å bli pensjonister, sier Arbeiderpartiets Marianne Aasen Agdestein.</p

Aasen Agdestein, som sitter i Stortingets pensjonsstyre, slår fast at de to skulle søkt om å få ventelønn.

– Jeg forventer at folk som søker om pensjon, har tenkt å bli pensjonist. Hvis du er på jobbjakt, har vi ventelønn. Det kan innvilges når du går ut av Stortinget og skal søke jobb, omskolere deg, starte firma eller videreutdanne deg, og det kan gis for alt fra ett par måneder til flere år, sier hun til Aftenposten.

Hun sier at hun aldri har sett noe til korrespondansen mellom Bondevik og Stortinget:

– Jeg reagerer på at vi blir stilt til ansvar uten at vi er involvert. Jeg har aldri sett kopier av brev og e-poster mellom Bondevik og Stortinget. Vi vet ikke om disse gråsonene. Administrasjonen tar seg av det. Vi finner bare ut om søkeren har rett til pensjon eller ikke. Det er ganske enkelt å legge sammen 12 (års ansiennitet på Stortinget) pluss søkerens alder og se om det blir 75 eller mer. Det er ren matematikk, sier hun.

Agdestein mener at andre i fremtiden må ta seg av utbetalingene av stortingspensjonen.

Støtter ekstern gransking

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) støtter dem som mener at pensjonssaken på Stortinget bør granskes av eksterne.

Stortingets presidentskap skal drøfte pensjonssaken tirsdag. Flere medlemmer av pensjonsstyret, samt stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) og visepresident Carl I. Hagen (Frp) har de siste dagene tatt til orde for å sette granskingen ut av huset.

Det virker klokt, mener statsministeren:

– Jeg skal være forsiktig med å gi Stortinget råd, men det høres ut som en klok beslutning om de sørger for å få en uavhengig vurdering av saken, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Statsministeren forstår at folk reagerer på pensjonsrotet som er avdekket:

– Det har åpenbart vært mye rot rundt stortingspensjonene, og jeg skjønner at folk reagerer. Det er helt riktig av Stortinget å rydde opp i dette, sier Stoltenberg. (©NTB)