OSSE klandrer Georgia for konflikt med Russland

En russisk soldat holder vakt ved et skilt som ønsker reisende velkommen til Sør-Ossetia. Foto: REUTERS / Sergej Karpukhin / SCANPIX. Les mer Lukk

<pGeorgia må ta sin del av skylden for konflikten med Russland om utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia, mener europeiske observatører.</p

Tbilisi/Hamburg (NTB-DPA-AFP): Observatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier ifølge det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at styresmaktene i Georgia bidro til å utløse konflikten med Russland.

Ifølge OSSEs militærobservatører i Kaukasus la georgierne detaljerte planer om å erobre Sør-Ossetia, skriver Der Spiegel.

Observatørene skal ha kommet med beskrivelser av hvordan Georgia forberedte seg på militæraksjonen. Georgiske soldater kan også ha begått krigsforbrytelser. Blant annet skal de ha beordret angrep mot sovende sivile sørossetere.

Godt forberedt

Georgierne hadde ifølge OSSE-observatørene innledet sitt angrep mot Sør-Ossetia i god tid før russiske panserstyrker rykket inn i området, melder Der Spiegel i sin nyeste utgave, som kommer i salg mandag.

Opplysningene fra OSSE-observatørene skal ha kommet fram i uoffisielle rapporter som er gitt til tyske myndigheter.

Georgiske styrker gikk inn i Sør-Ossetia 7. august i år i et forsøk på å få kontroll over utbryterregionen, som i praksis har vært uavhengig siden 1992.

De georgiske styrkene ble raskt tvunget til retrett av Russland, som sendte store styrker til området og trengte seg dypt inn på georgisk territorium.

Fem dager senere ble Russland og Georgia enige om en skjør våpenhvileavtale.

Ønsker flere observatører

Russlands president Dmitrij Medvedev ber nå om at OSSE sender flere observatører til Georgia. Meldingen kom etter en telefonsamtale mellom Medvedev og Storbritannias statsminister Gordon Brown.

I en pressemelding ber presidentens kontor om at det blir utplassert flere OSSE-observatører i sikkerhetssonene mellom Georgia og utbryterregionene, angivelig for at georgiske handlinger skal bli kontrollert av en upartisk tredjepart.

De 56 medlemslandene i OSSE ble tidligere i august enige om å sende opptil 100 observatører til Georgia. Minst ti land har sagt seg villige til å stille med observatører, deriblant Norge.

OSSE hadde åtte ubevæpnede militærobservatører i Georgia før den væpnede konflikten med Russland brøt ut.

Sanksjoner

Fredag brøt Georgia de diplomatiske forbindelsene med Russland. Georgia ber nå EU innføre målrettede sanksjoner mot Russlands politiske ledere, sier den georgiske integrasjonsministeren Temur Jakobasjvili.

- Det tjener ingen hensikt å isolere Russland som nasjon, framholdt han overfor nyhetsbyrået AFP lørdag.

Straffetiltakene må derfor rettes mot den politiske eliten og ikke mot det russiske folk, sa Jakobasjvili. Krisen mellom Russland og Georgia om Sør-Ossetia og Abkhasia skal tas opp på et eget EU-toppmøte i Brussel mandag.

Flyktninger

Guvernøren i den georgiske byen Gori hevder at russiske soldater fortsatt okkuperer georgiske landsbyer i området og forhindrer fortrengte innbyggere fra å vende hjem igjen. Før våpenhvilen ble inngått, gikk russiske styrker inn i Gori.

- Russerne har kontrollposter, og vi kan fortsatt ikke sende disse menneskene hjem. Trusselen fra paramilitære grupperinger, irregulære tropper, plyndrere og ranere er fortsatt høy, sier guvernør Lado Vardzelasjvili.

Ifølge Vardzelasjvili er det snakk om 28.000 mennesker fra landsbyer i området rundt Gori som fortsatt ikke kan vende hjem. Dette antallet er ikke stadfestet av uavhengige kilder. (©NTB)