Gustav vokser i styrke

Orkanen Gustav nærmer seg New Orleans tre år etter at Katrinapåførte byen enorme skader. Nå har Bush erklært unntakstilstand. Les mer Lukk

<p«Gustav» vokser i styrke og passerer nå vestsiden av Cuba i 185 kilometer i timen. Over 60.000 er evakuert i de lavereliggende områdene på øya.</p

Orkanen «Gustav» feide over Cayman-øyene fredag med kurs for Mexicogolfen og New Orleans-området. Så langt er 85 mennesker omkommet i uværet. «Gustav» har nå samme styrke som Katrina hadde da den nådde land i USA for tre år siden.

«Gustav» har nådd orkan styrke tre av fem på Simpson-Safir-skalaen, og beveger seg videre i nordvestlig retning.

I går erklærte USAs president George W. Bush unntakstilstand i delstatene Louisiana og Texas.

Hos Wall Street Journal kan du se den foreløpige ruten og sammenligne den med orkanen Katrina i 2005.

Oppgradert

Det amerikanske nasjonale orkansenteret oppgraderte lørdag «Gustav» til kategori 3 orkan, med en hastighet på rundt 185 kilometer i timen. «Gustav» økte i styrke i det den lørdag formiddag, norsk tid, passerte på vestsiden av Cuba.

I 2005 var «Katrina» oppe i styrke fem på orkanskalaen ute i gulfen, men svekket seg ned til styrke 3 da den traff selve byen New Orleans.

Orkansenteret i Miami opplyser videre at de venter at «Gustav» vil kunne komme opp i kategori 4 i løpet av 48 timer. Kategori 4 på Saffir-Simpson skalaen tilsvarer en hastighet på fra 210 - til 248 kilometer i timen.

Tirsdag er det også ventet at orkanen treffer land på golfkysten av USA. Foreløpige beregninger viser at det er mest sannsynlig at den treffer land like vest for New Orleans som på dagen for tre år siden lørdag ble rasert av Katrina. Bølger på 5-9 meter vil da slå følge med orkanen.

Jamaica

«Gustav» traff Jamaica med full styrke torsdag og fortsatte videre til Cayman-øyene fredag. Stormen slapp store mengder nedbør over fjellområdene nord for Jamaicas hovedstad Kingston, mens myndighetene evakuerte folk fra lavtliggende områder som trues av oversvømmelser.

Butikker og skoler ble stengt, og det ble meldt om spredt plyndring i et folketomt Montego Bay. Oversvømmelser førte til at mange mennesker ble sittende på taket av sine hus og vente på å bli reddet.

Minst 59 mennesker mistet livet da stormen herjet i Haiti, de fleste som følge av jordskred, oversvømmelser og trær som ble blåst over ende. I tillegg døde åtte andre, de fleste barn, i et jordskred i Den dominikanske republikk. Opp til ti mennesker mistet livet på Jamaica.

Evakuering

I Mexicogolfen forbereder oljeselskapene seg på det som kan bli den verste orkanen siden 2005. Produksjonen er stanset og hundrevis av arbeidere er evakuert fra oljeplattformene.

Oljeprisen steg tidlig torsdag til over 120 dollar fatet, men gikk ned igjen da amerikanske myndigheter lovte å stille ekstra olje i kriselagrene til rådighet dersom stormen avbryter produksjonen i Mexicogolfen, der 25 prosent av USAs olje kommer fra.

«Gustav» er den første alvorlige stormen i årets orkansesong som meteorologene spår kan bli den mest aktive siden 2005 da New Orleans og USAs golfkyst ble rammet av to katastrofale orkaner, «Katrina» og «Rita».

Hull i dikene

I New Orleans innrømmer myndighetene at dikesystemet rundt byen ennå ikke er på høyden etter at nesten hele byen ble oversvømmet av Katrina for tre år siden.

Bill Irwin i den amerikanske hærens ingeniørkorps sa på en pressekonferanse torsdag at det fortsatt er hull i enkelte deler av dikene som skal beskytte byen mot flom, men at de arbeider med nødløsninger før «Gustav» eventuelt treffer.

Samtidig fulgte meteorologene en ny storm i Atlanterhavet, Hanna, som ventes å utvikle seg til en orkan med nordvestlig kurs for Bahamas-øyene og Florida.