McCains valg vekker undring

 
<pJohn McCain har bare møtt sin nye makker Sarah Palin én gang før. Hans beslutning om å utpeke Alaska-guvernør Palin til visepresidentkandidat vekker forundring på mange hold.</p

Les alt om valget  

McCain, som er Det republikanske partiets kandidat ved høstens presidentvalg i USA, «sjokkerte det politiske miljøet» da han valgte Palin som sin parhest. Valget kan bli et tveegget sverd, skrev nyhetsbyrået AP lørdag.

– Valget av en 44-åring som er inne i sin første periode som guvernør, kan undergrave ett av McCains viktigste temaer i valgkampen: At motstanderen Barack Obama, en 47 år gammel senator i sin første periode, er for uerfaren til å bli president, mente byrået.

Men AP tilføyde samtidig at valget av Palin kan samle sosialt konservative velgere bak McCain og hans republikanere. Palin er kjent som en sterk motstander av selvbestemt abort og av ekteskap mellom lesbiske og homofile.

Nytt bekjentskap

Selv om John McCain nok er godt kjent med Palins synspunkter, kan man neppe si at han kjenner henne godt personlig.

De to har bare møtt hverandre en gang – for et halvt år siden – og har siden da bare snakket sammen én gang før han spurte henne om hun ville stille som visepresidentkandidat. Det sier McCains valgstab ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

– Jeg ville ikke engang ha spist middag med en person som jeg bare hadde møtt en gang før, sier Paul Belaga. Han var rådgiver for tidligere president Bill Clinton og kjenner Det hvite hus fra innsiden.

Ansvar

McCains valgkampstab har i ukevis angrepet Barack Obama for å mangle internasjonal erfaring. Men Sarah Palin er har heller ingen utenrikspolitisk erfaring å skilte med, og det gjør henne etter kritikernes mening uegnet visepresidentkandidat.

For hvis republikanerne vinner valget 4. november, må hun som McCains nestkommanderende ta over det utenriks- og sikkerhetspolitiske ansvaret, når og hvis McCain skulle bli syk eller dø. Og John McCain er aldrende og har vært mye syk.

– Når en 72-åring som har vært rammet av kreft fire ganger velger en parhest som er så fullstendig ukvalifisert til å bli president, er det sjokkerende og uansvarlig, sier Paul Belaga

– Urettferdig

På republikansk hold sier mange at de demokratiske kritikerne er urettferdige mot Sarah Palin og nekter å gi henne sjansen til å vise hva hun duger til.

Demokratene sutrer over at det er republikanerne og ikke dem som satser på en kvinne i et toppverv, blir det sagt. Den umiddelbare kommentaren fra Det demokratiske partiets presidentkandidat Barack Obama var derimot positiv.

– Den kjensgjerning at hun er blitt nominert, eller snart vil bli nominert, mener jeg er et tegn på at dette landet beveger seg framover, sa han. (©NTB)