McCain valgte Sarah Palin

Sarah Heath Palin er valgt til John McCains visepresidentkandidat. Den 44 år gamle Alaska-guvernøren beskrives som en ærlig og redelig politiker. Les mer Lukk

<pRepublikanernes presidentkandidat John McCain overrasket de fleste med valget av Alaskas guvernør Sarah Palin (44) som sin visepresidentkandidat.</p

Fakta om Sarah Palin  
• Født i delstaten Idaho 11. februar 1964. Familien flyttet til Alaska kort tid senere.
• Ble i 2006 Alaskas første kvinnelige guvernør. Hun er også den yngste personen som noen gang har vært guvernør i USAs nordligste delstat.
• Har tidligere vært ordfører i byen Wasilla. Som ung studerte hun journalistikk og statsvitenskap.
• Palin regnes som en konservativ republikansk politiker. Hun er personlig kristen og en sterk motstander av abort.
• Liker jakt og er medlem av våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association.
• Kjent for sin harde kamp for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge. Oljeboring i dette området er en viktig del av John McCains energipolitiske plan.
• Palin er også kjent for sitt arbeid mot korrupsjon. Som McCain har hun flere ganger markert seg med synspunkter som ikke er på linje med resten av Det republikanske partiet.

Denver (NTB-Andreas Bondevik): McCain kunngjorde valget av makker fredag for å stjele oppmerksomheten fra Barack Obama etter hans landsmøtetale kvelden i forveien.

- Hun er akkurat den jeg trenger. Hun er akkurat den dette landet trenger for å hjelpe meg å slåss, sa McCain, som ble 72 år gammel fredag.

- Palin vet hvordan de som sliter med å betale låneavdrag, helsetjenester, bensin og matvarer, har det. Den republikanske presidentkandidaten klarte utvilsomt å overraske med sitt valg.

Palin er nokså ukjent på nasjonalt nivå i USA, og de fleste trodde tidligere guvernør i Massachusetts, Mitt Romney, ville bli valgt.

- Ironisk

- Alle måpte da nyheten ble kjent i dag morges, dette er svært overraskende, sier den amerikanske valgeksperten Gary Nordlinger til NTB.

- Ironien er at hun er ung og ikke har mye erfaring. Valget undergraver McCains fremste argument mot Barack Obama, sier Nordlinger videre.

Han tror Palin ble valgt hovedsakelig fordi hun er godt likt av den kristenkonservative delen av partiet, noe som har hatt høy prioritet for McCain. Det at hun er kvinne, kan også ha spilt en viktig rolle.

Nordlinger ser også for seg at valget av Palin kan ta litt luven av det historiske ved at Obama er den første svarte presidentkandidaten i USA.

Lite erfaring

Meningsmåler og politisk ekspert Terry Madonna er enig i at Palins mangel på erfaring er det mest problematiske ved valget.

- Det kan bli tøft for henne å møte Joe Biden til debatt. Umiddelbart virker dette valget veldig merkelig, men etter hvert som man kikker henne nærmere etter i sømmene, så blir det mer tiltalende og faktisk veldig interessant, sier Terry Madonna til NTB.

- I tillegg har hun en interessant personlig historie å fortelle, mener valgeksperten.

De siste dagene har amerikanske medier brukt mye tid på å spekulere på hvem Republikanernes visepresidentkandidat ville bli, men én etter én er flere av de best kjente kandidatene blitt eliminert.

- Uredd

44 år gamle Sarah Palin er gift og har fem barn i alderen fire måneder til 18 år. Hun har vært guvernør i delstaten Alaska siden desember 2006. Hun er en politiker av konservativ støpning, og har tidligere blant annet gjort seg bemerket gjennom sitt arbeid mot korrupsjon.

- Hun er abortmotstander, men samtidig en reformator. I likhet med McCain er hun ikke redd for å si sin mening. Hun er også medlem av våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA), sier Terry Madonna.

Hun har også blitt kjent for sin harde kamp for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge.

Oljeboring i dette området er en viktig del av McCains energipolitiske plan.

Første kvinne

Palin er den første kvinnen, og også den yngste personen, som har vært guvernør i Alaska.

Dersom hun og McCain vinner valget i USA 4. november, blir hun USAs første kvinnelige visepresident.

Og det antas at hun kan bidra til å styrke Republikanerne blant kvinnelige velgere.

- Nå har vi i tillegg til alder og rase, kjønn som faktor i valgkampen. Ingen av disse tre pleier vanligvis å spille en rolle, sier Terry Madonna til NTB.