Thailandske demonstranter i basketak med politiet

Demonstranter og politi i basketak i Thailands hovedstad Bangkok fredag. Tusenvis av demonstranter har barrikadert seg utenfor regjeringskontorene med krav om at regjeringen går av. Foto: REUTERS/Kerek Wongsa (THAILAND) / SCANPIX. Les mer Lukk

<pThailandsk opprørspoliti brukte fredag tåregass og køller mot demonstrantene som beleirer regjeringsbygget i Bangkok.</p

Bangkok (NTB-Reuters-AFP): Opptil 25.000 demonstranter har siden tirsdag holdt stand ved regjeringsbygningen og dannet kjeder av mennesker for å hindre politiet i å pågripe lederne deres.

Politiet på sin side har tatt i bruk tåregass og køller for å slå ned på demonstrantene, så langt uten å lykkes.

Beleiringen av regjeringsbygningen har som mål å lamme administrasjonen til statsminister Samak Sundaravej og tvinge ham fra makten.

Amorn Amornattananon, en av lederne av den såkalte Folkealliansen for demokrati, er etterlyst for forræderi. Han sier at demonstrantene natt til fredag kastet ut rundt tusen politifolk fra området der regjeringsbygningene ligger.

Mulig unntakstilstand

Statsminister Samak Sundaravej gjorde det fredag klart at han ikke akter å trekke seg. Han vurderer å innføre unntakstilstand som følge av demonstrasjonene, men han sier han foreløpig vil avvente situasjonen.

- Jeg vil ikke gi meg. Jeg vil ikke innføre unntakstilstand nå, jeg vil vente og se til i morgen, sa han på en pressekonferanse fredag.

Statsministeren hadde samme dag et krisemøte med landets militærsjefer for å diskutere situasjonen i landet. Samak sier han har gitt politiet ordre om å trekke seg tilbake fra demonstrantene i et forsøk på å roe ned situasjonen.

Ikke vold

Domstolene har gitt demonstrantene ordre om å forlate bygningene, og det er utstedt arrestordre på ni ledere av aksjonen. Statsministeren har bedt politiet ta kontroll, men har samtidig bedt dem om ikke å bruke vold mot demonstrantene.

Folkealliansen innledet sin kampanje mot regjeringen i mai, tre måneder etter at koalisjonsregjeringen ble dannet.

Folkealliansen mener Samak bare er en gallionsfigur for Thaksin Shinawatra, som ble kastet i et kupp i 2006. Thaksin er tidligere stilt for retten for korrupsjon og lever nå i eksil i Storbritannia.

Ei gruppe på rundt 2.000 demonstranter marsjerte fredag ettermiddag fra området ved regjeringsbygningen til politistasjonen i Bangkok.

Politiet tok i bruk tåregass for å spre demonstrantene.

Turister rammet

Protestene har også spredt seg til områder utenfor hovedstaden Bangkok. Tusenvis av turister satt fredag fast på flyplasser rundt om i landet etter at regjeringsfiendtlige demonstranter blokkerte innfartsveiene til flyplassene ved de viktigste feriedestinasjonene.

Blant flyplassene som fikk smake demonstrantenes vrede, var den i Phuket, der demonstranter ifølge lokale tjenestefolk sperret veien til og fra flyplassen.

-5.000 demonstranter har praktisk talt blokkert innfarten til den internasjonale flyplassen i Phuket, og passasjerene kommer verken inn eller ut, sier en talskvinne for thailandske luftfartsmyndigheter.

Thailandsk fjernsyn meldte om en lignende blokade i Krabi. Demonstranter forsøkte også å blokkere flyplassen i Hat Yai sør i landet.

Sympatistreik

Fagforeningen til landets statlige flyselskap Thai Airways har utlyst en sympatistreik blant sine 15.000 medlemmer i solidaritet med de regjeringsfiendtlige protestene.

- Vi oppfordrer våre medlemmer til å bruke sin rett til to dagers sykefravær med egenmelding ettersom regjeringen i dag har angrepet mennesker, sier en talsmann for fagforeningen.

- Regjeringen har krenket folkets rettigheter og brutt sitt løfte om ikke å ty til vold.

I Thailand er det streikeforbud i statlige bedrifter, men statsansatte omgår regelen ved å sykmelde seg. (©NTB)