Obama lover slutt på Bushs feilslåtte politikk

 Foto: Scanpix
<p Foran 85.000 jublende demokrater klatret Barack Obama til de store retoriske høyder da han torsdag kveld lovte en slutt på åtte års mislykket politikk under George W. Bush.</p

På dagen 45 år etter at Martin Luther King holdt sin store «I Have a Dream»-tale i Washington sto Obama fram som den første svarte presidentkandidaten for et større parti i amerikansk historie og gikk rett i strupen på John McCain som han hevdet ikke forstår vanlige amerikaneres strev.

– Det er ikke fordi John McCain ikke føler omsorg. Det er fordi John McCain ikke forstår, sa Obama. Kommentatorer på TV kalte talen glitrende og nettopp det demokratene trengte for å komme på offensiven.

I løpet av over 40 minutter uten et eneste dødpunkt tok Obama for seg det ene etter det andre av områdene som motstanderne hans har kritisert ham for, inkludert at han ikke er erfaren nok til å være president.

Dømmekraft

– Senator John McCain har stemt sammen med George Bush 90 prosent av tiden. Senator McCain liker å snakke om dømmekraft, men hva sier det om dømmekraft når han mener at George Bush har hatt rett 90 prosent av tiden, sa han og utfordret McCain til å diskutere dømmekraft med ham når som helst.

– Vi er her fordi vi elsker dette landet for mye til å tillate at de neste fire årene blir akkurat som de siste åtte. 4. november må vi stå opp og si «Åtte er nok», sa han.

Obama tilbakeviste også kritikken mot ham om at han bare er en god taler og at ingen vet hva han egentlig står for.

I løpet av talen gikk han gjennom konkrete saker punkt for punkt – våpenkontroll, abort, homofile rettigheter, skatt og arbeidsplasser, klimakrisen, USAs energiavhengighet og nasjonal sikkerhet, og han gjorde det klart at demokrater er patrioter og at partiet til Roosevelt og John F. Kennedy vil forsvare landet.

Forsvare landet

– Ikke fortell meg at demokrater ikke vil forsvare dette landet. Jeg vil aldri nøle med å forsvare nasjonen, men jeg vil bare sende våre soldater med et klart formål, et løfte om å gi dem utstyret de trenger og tjenestene de trenger når de kommer hjem, sa han.

– Utenrikspolitikken til Bush Cheney derimot har kastet over bord alt det som generasjoner av amerikanere – demokrater og republikanere – har bygd opp, og vi må bygge opp igjen den arven, sa han.

For at flest mulig skulle få anledning til å høre ham formelt lansere kandidaturet etter at han formelt ble nominert, ble landsmøtet flyttet til et fotballstadion med plass til over 80.000 mennesker.

Feststemning

Køene var opp til ti kilometer lange for å få billetter til stadionet, der musikere som Stevie Wonder, John Legend og Sheryl Crow varmet opp det feststemte publikum, og politikere som Al Gore og borgerrettsveteranen John Lewis, som var sammen med Martin Luther King for 45 år siden, holdt appeller.

Mange demokrater hadde håpet han skulle ta hardere i i angrepene på McCain, etter at meningsmålinger den siste tiden har vist at motstanderen lå jevnt med ham i et år da misnøyen med republikanerne er større enn på mange år. Men en måling torsdag viser at han igjen har tatt en ledelse på 6 prosentpoeng.

Les Audun Tjomslands USA-analyser her.