Barack Obama nominert til presidentkandidat

Obama ble som ventet formelt nominert som den første svarte presidentkandidaten. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pTårer rant da Hillary Clinton onsdag ba demokratenes landsmøte enstemmig nominere Barack Obama til Demokratenes presidentkandidat.</p

Obama ble som ventet formelt nominert som den første svarte presidentkandidaten for et av de to store partiene da hans rival avbrøt avstemningen for å be landsmøtet nominere ham enstemmig.

Øyeblikket var historisk og emosjonelt – for bevegede svarte som sier de aldri hadde trodd at dagen skulle komme da en svart ble presidentkandidat, og for Clintons lojale tilhengere som med tårer i øynene måtte bite i seg den endelige slutten på hennes drøm om å bli president, iallfall for denne gang.

Eldre kongressrepresentanter som James Clyburn og John Lewis, som deltok i borgerrettskampen på 50- og 60-tallet, kunne ikke holde tårene tilbake da de fortalte CNN at det ikke er lenge siden svarte ikke fikk stemme i Sørstatene.

Clinton fikk fornyet respekt fra Obamas mange tilhengere, ikke minst de svarte, etter utspillet for å samle partiet foran valget til høsten og etter talen hun holdt tirsdag der det ikke var mulig å spore noe bitterhet mot Obama.

Støtten som trengs

Få timer senere kom Hillarys mann, tidligere president Bill Clinton, med den støtteerklæringen som Obama trengte, etter at han lenge hadde vært tilbakeholdende med å støtte mannen som knuste konas presidentambisjoner.

– Barack Obama er klar til å lede USA og gjenopprette amerikansk lederskap i verden, sa Clinton idet han kastet til side all tvil han tidligere har signalisert.

Han understreket at han og Hillary vil gjøre alt de kan for å få Obama valgt, og han ba alle de 18 millionene som stemte på henne, om å stemme på Obama.

Clinton tilbakeviste effektivt republikanernes påstander om Obamas manglende erfaring da han sa at republikanerne også prøvde å tegne et bilde av Clinton som altfor ung og uerfaren til å være president.

Mens Obama er 47 år gammel, var Clinton 45 år gammel da han ble valgt til president i 1992.

Trygg på samlet parti

Obama selv gjorde en uventet visitt på scenen etter at Joe Biden formelt ble nominert til visepresidentkandidat og holdt en gnistrende tale der han hamret inn hvordan en president McCain vil videreføre George W. Bushs katastrofale politikk.

Obama hilste til både Hillary og Bill på tribunen, trygg på at det nå er skapt fred i partiet og at demokratene står samlet foran høstens valgkamp.

Så stor har bitterheten vært i Clinton-leiren at mange av hennes tilhengere har sagt at de vil stemme på John McCain til høsten. Det får de ingen støtte for verken fra Hillary selv eller Bill.

Avtalt spill

Utspillet til Hillary Clinton ble avtalt mellom Obamas og Clintons folk i intense forhandlinger på landsmøtets første dag. Avtalen skulle sikre at Clinton fikk respekten hun fortjente, og at alle de som stemte på henne, ikke skulle bli ignorert, samtidig som partiet skulle framstå som samlet.

Avstemningen ble innledet etter at Obama og Clinton formelt ble foreslått og etter at Clinton fristilte alle sine delegater og gjorde det klart at hun selv ville stemme på Obama. Under avstemningen stilte mange av hennes delegater seg bak Obama, men ikke så rent få insisterte på å stemme på Hillary.

California, der Clinton fikk stor støtte i primærvalget, avsto fra å avgi sine stemmer, mens Arkansas, som er hjemstaten til Clinton-ekteparet, fulgte hennes oppfordring om å stå samlet, og ga alle sine 47 stemmer til Obama.

Men da turen kom til Clintons hjemstat New York, tok Clinton ordet for å stoppe avstemningen og foreslå at Obama ble valgt med akklamasjon.

Da avstemningen ble avbrutt, hadde Obama vel 1.500 stemmer og Clinton vel 300. Det trengs 2.210 stemmer for å bli nominert til demokratenes presidentkandidat. (©NTB)