Norge vil snakke med Osama

Ingen vet hvor Osama bin Laden befinner seg. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pNorge vil ha dialog med Osama bin Laden. - Man lager ikke fred med sine venner, men sine fiender, sier Raymond Johansen (Ap).</p

Både Norge og Sveits vil ha dialog med Osama bin Laden. – Man lager ikke fred med sine venner, men med sine fiender, sier statssekretær Raymond Johansen (Ap) i utenriksdepartementet.

Tirsdag gikk den sveitsiske utenriksministeren Micheline Calmy-Rey ut og tok til orde for dialog med Osama bin Laden, skriver Dagsavisen.no.

Hun er den første utenriksministeren i et demokratisk land som kan tenke seg en direkte dialog med Bin Laden. Sveits har ikke noen alternativer til dialog, mener utenriksminister Calmy-Rey.

– Vi har ingen militærstyrke. Vi har ikke annet enn ordenes makt for å influere andre stater, eller for å påvirke beslutninger i multilaterale fora.

Raymond Johansen stiller seg ikke avvisende, men har imidlertid ingen illusjoner om at bin Laden vil sette seg til forhandlingsbordet.

– Jeg tror ikke Osama bin Laden og kreftene rundt al-Qaida ønsker dialog. De ønsker snarere å ta livet av de vantro. Men president Hamid Karzai har på sikt tatt til orde for forsoning mellom de ulike gruppene i Afghanistan, og det støtter vi. Engasjement- og dialoglinjen har mye for seg, sier statssekretæren.

Johansen understreker at samtale ikke betyr at man ikke opptrer med fasthet.

– Forhandlinger er ikke det samme som unnfallenhet, sier han. (©NTB)