Her blir de reddet

Her blir en av de to som ble funnet i livet reddet ombord i Sea King-en fra Hovedredningssentralen. Foto: HRS/Scanpix. Les mer Lukk

<pTo personer var tirsdag kveld fortsatt savnet etter at en skjærgårdsjeep med fem menn om bord havarerte i Trondheimsfjorden mandag kveld. Én er funnet død og to er funnet i live.</p

Trondheim/Oslo (NTB-Einar Olsen): Redningsleder Terje Langås ved Hovedredningssentralen Sør-Norge sier redningsaksjonen vil pågå så lenge det er mulig utover tirsdag kveld.

Båten kantret allerede mandag kveld, mens redningsaksjonen først kom i gang tirsdag ettermiddag. Ingen kan foreløpig gi noen forklaring på hvorfor de fem mennene ikke ble meldt savnet.

Mandag kveld var det sørøstlig vind på Trondheimsfjorden. Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt på Blindern opplyser til NTB at det bare blåste rundt 8 sekundmeter, og dermed kan vinden alene neppe ha forårsaket havariet.

Temperaturen i sjøen ligger godt under 15 grader, og faren for nedkjøling etter noen timer er stor. De to som ble funnet i live tirsdag, lå på selve båten som hadde bunnen i været da den ble funnet.

Begge ble brakt til St. Olavs hospital med lettere fysiske skader, men sterkt preget av oppholdet på den havarerte skjærgårdsjeepen i nesten et døgn.

Avhøres

– De to som ble funnet ved 18-tiden tirsdag, satt på skjærgårdsjeepen som lå med bunnen i været, sier informasjonsmedarbeider Geir Olav Granbo i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Redningsleder Olav Vaage ved Hovedredningssentralen Sør-Norge opplyser at den omkomne ble funnet tirsdag klokken 13.30 utenfor Munkholmen, men langt ute i fjorden. De to overlevende ble funnet i sjøen mellom Frosta og Leksvik nærmere den andre siden av fjorden.

– Da den døde ble funnet, var det ikke meldt at en båt var savnet. Derfor kom ikke redningsaksjonen i gang før to timer senere, sier Vaage.

Granbo sier til NTB at det først onsdag vil bli foretatt et formelt avhør av de to som overlevde. Før det er gjort, kan ikke politiet si noe om hvorfor de fem ikke ble meldt savnet. Båten dro fra Trondheim ved 20.30-tiden mandag, men formålet med turen er fortsatt uklart for politiet.

Stort apparat

Tirsdag kveld søkte to redningsskøyter, et kystvaktskip og noen andre fartøyer etter de to savnede. I tillegg var et Sea King redningshelikopter i lufta over fjorden.

Mannen som ble funnet død, hadde redningsvest på seg. De to som ble funnet i live, har ikke gitt flere opplysninger enn at det i alt var fem menn om bord.

Politiet forsøkte tirsdag kveld å finne ut mer om bakgrunnen for båtturen. Først etter at den omkomne ble funnet, meldte samboeren til én av de fem fra til politiet om turen. (©NTB)