Nord-Korea stanser nedrustningen

Et kjøletårn ved atomanlegget i Yongbyon i Nord-Korea sprenges i juni i år. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pNord-Korea vil ikke lenger avvikle sitt atomprogram etter at USA nektet å fjerne landet fra sin terrorliste.</p

Seoul (NTB-AFP-Reuters): Kommuniststaten varslet tirsdag at arbeidet med å avvikle Yongbyon-reaktoren er stanset, samtidig som man vurderer å gjenåpne produksjonen av plutonium. Nedrustningen ble stanset 14. august som følge av USAs løftebrudd, meldte det nordkoreanske utenriksdepartementet tirsdag.

Kunngjøringen blir beskrevet som en av de største krisene for de såkalte sekslandssamtalene noensinne. Men USAs utenriksminister Condoleezza Rice betrakter ikke utspillet fra Pyongyang som alt for dramatisk.

Forhandlinger

– Vi er faktisk inne i forhandlinger med nordkoreanerne. Jeg tror vi får vente og se hva som skjer videre i løpet av de neste ukene, sa Rice på en pressekonferanse i Ramallah på Vestbredden tirsdag.

Hun tilføyde at USA har gjort det svært klart overfor Nord-Korea at amerikanerne vil ha en ordning for kontroll med at nordkoreanerne faktisk gjør det de lover de vil gjøre. Andre amerikanske talsmenn betegner nordkoreanernes nyeste utspill som et skritt i gal retning.

Nord-Korea beskylder USA for å ha brutt avtalen som ble inngått mellom Nord-Korea og fem andre land i fjor. Den skulle gi nordkoreanerne omfattende bistand i bytte mot at landet ikke lenger vil utvikle atomvåpen.

USA krever mer

Tidligere i sommer sprengte Nord-Korea i stykker kjøletårnet på den omstridte Yongbyon-reaktoren og leverte en svært forsinket liste over nedrustningsarbeidet.

Men USA er ikke fornøyd. De to landene greier ikke å bli enige om hva som trengs for å bevise nedrustningen, og nå ser det ut til at Nord-Korea gjør kuvending for å straffe Washington.

Eksperter har ulike oppfatninger om hva Nord-Korea ønsker å oppnå. Enkelte mener at landet nok en gang forsøker å hale ut prosessen for å oppnå en bedre forhandlingsposisjon.

Militærøvelse

Andre fremholder at nordkoreanerne føler seg truet som følge av at USA og Sør-Korea nylig gjennomførte en felles militærøvelse. Dette kan ha fått regimet i Pyongyang til å tenke at landet likevel trenger atomvåpen.

Reaksjonen kommer ikke som en overraskelse, og det er neppe tilfeldig at kunngjøringen kommer dagen etter at Kinas president Hu Jintao besøkte Sør-Korea.

Kina er kjent som en av Nord-Koreas få venner, og deltar sammen med Sør-Korea, USA, Russland og Japan i de såkalte sekslandssamtalene. (©NTB)


Les flere nyheter fra Asia på Startsiden.