– En annektering av georgiske områder

En georgisk mann viser hva han mener om anerkjennelsen av Sør-Ossetia og Abkhasia. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pNår Russland anerkjenner Abkhasia og Sør-Ossetia som selvstendige stater, er det ensbetydende med å annektere georgisk territorium, mener Georgia.</p

Fakta om Georgia-konflikten  

* 7. august angrep georgiske styrker utbryterregionen Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali for å ta kontroll over det russiskvennlige området militært.

* Dagen etter sendte Russland styrker til Sør-Ossetia for å svare på angrepet og beskytte russiske statsborgere der.

* Russerne tvang georgierne til retrett, og 10. august trakk Georgia seg ut av Tskhinvali og ba om våpenhvile.

* En formell fredsplan ble undertegnet av Georgias president Mikhail Saakasjvili 15. august og Russlands president Dmitrij Medvedev dagen etter.

* Medvedev lovet EU at den russiske tilbaketrekkingen skulle begynne 18. august og være fullført fire dager senere. Men Russland slo 21. august fast at landet vil beholde 500 soldater i en «sikkerhetssone» rundt Sør-Ossetia.

* 26. august anerkjente president Medvedev Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige stater, dagen etter at den russiske nasjonalforsamlingen stemte for det samme. Også Abkhasia er en utbryterregion i Georgia og er i en lignende situasjon som Sør-Ossetia.

(Kilde: NTB)

Sotsji/Tbilisi (NTB-Reuters-AFP): – Dette er en dårlig skjult annektering av disse territoriene, som er en del av Georgia, sier den georgiske viseutenriksministeren Giga Bokeria.

Russlands president Dmitrij Medvedev skrev tirsdag under på et dekret der Russland formelt anerkjenner utbryterregionene som selvstendige stater.

– Russland oppfordrer andre stater til å følge vårt eksempel, sa den russiske presidenten.

– Dette er ikke et lett valg, men det er eneste måten å spare liv på, fortsatte Medvedev.

Champagnefeiring

Innbyggere i Abkhasia feiret meldingen fra Kreml med å gråte av glede, skyte i luften og åpne champagneflasker.

I hovedstaden Sukhumi strømmet folk ut i gatene rett etter at Medvedevs kunngjøring var kjent.

– Vi er så glade, vi har alle tårer i øynene våre. Vi føler stolthet for vårt folk, sier Aida Gubaz, en 38 år gammel advokat.

– Endelig kommer belønningen, etter alt vi har gått gjennom, sier hun til Reuters.

Også i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali meldes det om tilsvarende gledesscener.

Den russiske nasjonalforsamlingen vedtok mandag å anbefale Kreml en anerkjennelse av begge utbryterregionene. Regionene hadde bedt Russland om å anerkjenne deres løsrivelse fra Georgia.

Både Sør-Ossetia og Abkhasia er internasjonalt anerkjent som en del av Georgia, selv om regionene i praksis har styrt seg selv siden kriger med Georgia på 1990-tallet.

Kutter NATO-bånd

Det er ikke ventet at mange land vil følge Russlands eksempel, men russisk anerkjennelse av selvstendighet for de to områdene fører igjen Kreml på kollisjonskurs med Vesten.

Blant annet vil Russland ha en pause samarbeidet med NATO, meldte landets NATO-utsending tirsdag.

– Det vil ikke bli noen felles militærøvelser med det første, opplyste Dmitrij Rogozin på en pressekonferanse i Moskva. Det planlagte møtet med forsvarsalliansens generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, vil også bli utsatt.

Bortsett fra samarbeidet i Afghanistan, vil ikke Russland ha noe med Natos fredsoperasjoner å gjøre det kommende halvåret. Moskva vil dessuten vurdere om NATO-fly skal få lov å fly i russisk luftrom, noe de i øyeblikket har.

Beklager

Franske myndigheter beklager den russiske avgjørelsen, og gjentar på linje med Tyskland at myndighetene støtter Georgias territoriale integritet. Storbritannia «avviser kategorisk» den russiske anerkjennelsen.

Storbritannia «avviser kategorisk» den russiske anerkjennelsen.

– Dette er et bevisst brudd på folkeretten, skriver Sveriges utenriksminister Carl Bildt i sin blogg.

USAs president George W. Bush advarte mandag Russland mot å anerkjenne Sør-Ossetia og Abkhasia som uavhengige stater og ba Medvedev om å respektere Georgias territorielle integritet. Georgias grenser fortjener samme respekt som alle andre lands, sa han. (©NTB)