Knytter kontakter blant Demokratene

Erna Solberg deltar som første Høyre-leder på Demokratenes landsmøte i Denver. Les mer Lukk

<pErna Solberg er den første Høyre-lederen som har besøkt Demokratenes landsmøte i USA, men hun vil ikke si om det er Barack Obama hun ønsker seg som amerikansk president.</p

– Alle med ambisjoner om å lede eller å sitte i en norsk regjering må ha gode kontakter på begge sider, sier Solberg til NTB utenfor Pepsi-senteret i Denver, der Demokratenes landsmøte finner sted.

– Det betyr noe hvem som vinner valget. Men hva som er viktigst for Norge, er jeg litt usikker på. Jeg synes det er dumt av norske politikere å si at de støtter én kandidat, fordi man uansett skal man jobbe med den som vinner, sier Solberg.

– Hvorfor har ingen Høyre-leder deltatt på et av Demokratenes landsmøter tidligere?

– Det vet jeg ikke. Det kan være at man ikke har prioritert det. Men jeg tror at man i dag trenger flere kontakter på begge sider enn noensinne, sier Solberg, som har latt seg fascinere av Barack Obama.

– Han er inkarnasjonen av den amerikanske drømmen. Men det er jo også det at han klarer å skape en entusiasme i nye grupper. Jeg tror USA trenger det, for det er veldig mye politikerforakt i USA, sier Solberg.

Vil lære av Obama

Hun er likevel usikker på hvor mye av det hun opplever og ser denne uka, som finner veien tilbake til Høyres neste landsmøte.

– Vi får se. Vi er på begynnelsen fortsatt. Men jeg tror det å snakke om overordnede politiske saker er viktig. Vi havner ofte i en krangel om hvilket virkemiddel som er viktigst, sier Solberg, som tror Barack Obamas retorikk fungerer bedre i amerikansk enn i norsk kultur.

– Amerikanere lar seg lettere engasjere og bli entusiastiske. Men jeg tror kanskje vi kunne bli flinkere med de store ordene. I så måte synes jeg kanskje nordmenn av og til er veldig kyniske og kritiske når man hører store ord, sier Høyre-lederen til NTB.

Knytte kontakter

Solberg skal være til stede under hele landsmøtet i Denver, før hun reiser til Minneapolis og Republikanernes landsmøte til uka. Hovedformålet er å knytte kontakter.

– Dette er jo en happening uten like. Og så er det jo så mange mennesker som er her uten å skulle på landsmøtet, men som er her for å påvirke med alternative arrangementer, sier Solberg. (©NTB)