Maggie rammet av demens

Margaret Thatcher (82). Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pStorbritannias tidligere statsminister Margaret Thatcher lider av demens. </p

London (NTB-Reuters-AP): Nå 82 år gamle Thatcher sliter tungt med å huske navn og svare på spørsmål, forteller datteren Carol.

I sine memoarer skriver Carol Thatcher at hennes mor i dag er et helt annet menneske enn den uforsonlige politikeren som ble døpt «jernkvinnen». Margaret Thatcher har etter råd fra sine leger ikke talt offentlig siden 2002.

– Kvinnen som så lenge dominerte alle debatter hun deltok i, var ikke lenger i stand til å følge samtalene under et teselskap. På riktig dårlige dager husker hun ikke begynnelsen på setningen når hun nærmer seg slutten, forteller Carol Thatcher.

Men mange detaljer fra hennes regjeringstid i årene fra 1979 til 1990 sitter fortsatt som spikret i morens minne, fortsetter hun. Blant annet skal hun bli svært livlig når hun forteller om sine møter med Sovjetunionens siste president Mikhail Gorbatsjov.

Tapet av ektemannen Denis Thatcher, som døde i 2003, gikk imidlertid svært hardt inn på den britiske eksstatsministeren. I årene som fulgte virket det ofte som om hun rett og slett hadde glemt at han var død, skriver Carol Thatcher i sine memoarer. (©NTB)