Landesorg etter flyulykke

Pårørende har møtt opp ved likhuset i Bisjkek for å identifisere ofre for flyulykken søndag kveld. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pKirgisistan erklærer landesorg etter at 65 passasjerer omkom i en flyulykke søndag.</p

Bisjkek (NTB-AFP-AP): Det var 90 personer om bord da Boeing 737-flyet til Itek Air havarerte ti kilometer fra flyplassen, etter et akutt trykkfall i kabinen, ifølge statsminister Igor Tsjudinov.

Flygeren prøvde å foreta en nødlanding i en åker etter at kabintrykket falt. Flyet tok fyr etter landingen, ifølge Tsjudinov.

Bare halen på flyet var intakt etter at brannen var slukket, sier flyplassansatte.

Regjeringen sier at det ikke ligger noen terrorhandling bak flyhavariet.

Tirsdag er det erklært landesorg i Kirgisistan, det vil bli flagget på halv stang og kinoer og teatre vil være stengt.

På vei til Iran

Det var flere utlendinger om bord i flyet som var på vei til Teheran i Iran. 52 av passasjerene var iranere, og de andre utlendingene kom fra Tyrkia, Canada, Kasakhstan og Kina. De øvrige om bord var fra Kirgisistan.

Blant de omkomne var det også ti ungdommer fra et basketballag fra en videregående skole i Bisjkek. Sju av basketballspillerne skal være blant de overlevende.

Kirgisiske medier melder om døde og kroppsdeler strødd utover et stort område rundt det utbrente flyvraket.

– Overalt hørtes stønning og rop om hjelp, sa et vitne til en lokalradiostasjon.

Uklar årsak

En talsmann for det kirgisiske beredskaps- og krisedepartementet, Ramis Satybekov, mener at ulykken skyldtes en feil i en av motorene eller i kontrollsystemet på flyet.

Talskvinnen for regjeringen, Roza Daudova, sa imidlertid at ulykken skyldtes et trykkfall i flyet som følge av at kabinen var utett.

– Flyet tok av og flygeren rapporterte om et teknisk problem ti minutter etter avgang. Siden forsøkte flyet å returnere til Manas-flyplassen, sier en talsperson for flyplassen til Reuters.

Sykebiler og brannbiler fra den amerikanske basen i nærheten av Manas ble sendt for å hjelpe lokale redningsmannskaper.

Bannlyst i EU

Flyet var fra 1979 og i god stand. Det gjennomgikk teknisk sjekk for en måned siden, sa statsministeren.

Itek Air er sammen med et titall andre kirgisiske flyselskaper ført opp på en liste over flyselskaper som ikke har lov å fly i eller til EU på grunn av problemer med sikkerheten.

Den tidligere Sovjet-republikken Kirgisistan ligger i Sentral-Asia og grenser til Kina, Kasakhstan, Usbekistan og Tadsjikistan. (©NTB)