Pågrep drapsdømt ektepar

Illustrasjonsfoto: Scanpix.
<pDet drapsdømte finske ekteparet som har vært på rømmen siden 15. august, ble pågrepet i Ytre Arna i Bergen søndag. De to var ikke bevæpnet.</p

Bergen/Oslo (NTB-Ole-Tommy Pedersen): To finske statsborgere ble pågrepet i en finskregistrert bil i bydelen Arna, rundt en mil utenfor Bergen sentrum, klokken 16.15 søndag, opplyser Hordaland politidistrikt til NTB.

– Vi har fått inn flere tips fra publikum i Hordaland i helgen. Dette medførte at vi fikk spaning på bilen i Dale. Vi fulgte etter dem i tre kvarter før bilen stanset, og vi fant det passende å pågripe dem, sier operatør Bjarte Rebnord.

Politiet er sikre på at det er de etterlyste finnene Kyösti Ensio Ulmanen (59) og Tarja Stenius (43) som søndag ettermiddag ble pågrepet.

– Bilnummeret stemmer med etterlysningen, og utseendet deres stemmer godt overens med etterlysningen. Vi har ikke verifisert fingeravtrykk, men regner dem som identifisert, sier operasjonsleder Per Stiegler til NTB.

Politiet fant ingen våpen da de etter pågripelsen gjennomsøkte bilen.

Tipser bisto politiet

Kyösti Ensio Ulmanen er dømt for et drap i Nynäshamn i Sverige i 1991 og utvist fra landet på livstid. Tarja Stenius er dømt for medvirkning til et dobbeltdrap i finske Uleåborg i 1996.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk på E16 ved avkjøringen til Ytre Arna, hvor flere politipatruljer ventet. Politiet fikk god hjelp fra privatpersonen som tipset politiet om de etterlystes posisjon.

– Vår tipser, som observerte dem på en rasteplass, fulgte etter dem og holdt oss oppdatert til vi kom ut til stedet. Siden overtok en sivil politibil, og fulgte etter dem ytterligere et par mil før vi pågrep dem ved avkjøringen. Flere bevæpnede patruljer var med i aksjonen, men de to overga seg frivillig, sier Stiegler til NTB.

De to finnene sonet sammen i fengselet i Ylitornio, bare noen kilometer fra grensa til Sverige. De skal ha holdt kjærlighetsforholdet hemmelig inntil de giftet seg under en permisjon i forrige uke og dro på bryllupsreise på rømmen. Paret var etterlyst både i Finland, Sverige og Norge.

På rømmen gjennom Norge

Søndag trykket VG overvåkningsbilder som viste paret i en dagligvarebutikk i Storforshei i Nordland 19. august. Paret kjørte en eldre, rød Saab 900.

Fredag og lørdag ble Ulmanen og Stenius observert av flere vitner i Numedal i Buskerud. Området ble lørdag gjennomsøkt med helikopter og streifpatruljer, men letingen ble innstilt søndag ettermiddag, og politiet i Nordre Buskerud uttalte til NTB at de trodde paret hadde dratt til Hordaland.

Det hadde de rett i. Paret blir sittende i hordalandpolitiets varetekt over natta.

– Vi har tatt kontakt med Kriminalpolitisentralen i Oslo, som holder kontakten med utenlandske politimyndigheter. De vil så gjøre en avtale om utlevering til finsk politi, sier operasjonslederen til NTB.