Obamas valg

 
<pDemokratenes presidentkandidat Barack Obama velger senator Joseph Biden som sin visepresidentkandidat, melder CNN.</p

New York (NTB-Reuters-DPA):

Kanalen siterer anonyme kilder i Det demokratiske parti.

Mange anser Delaware-senatoren Biden som den som best kan utligne en av Barack Obamas største svakheter: mangelen på utenrikserfaring.

Juristen er i tillegg svært populær blant velgere i arbeiderklassen, en velgergruppe Obama har slitt med å sanke stemmer i.

Lang fartstid

65 år gamle Biden har 36 år bak seg i Senatet, og er leder i kammerets utenrikskomité. Han er kjent for ikke å være redd for å svare skarpt og sarkastisk på republikanske angrep, og vil derfor kunne bli en verdifull alliert for Obama i det som ventes å bli en svært hard valgkamp.

Bidens erfaring kan imidlertid også gjøre det til en utfordring for Obama å forsvare slagordet om forandring. Obama var elleve år da Biden ble valgt til Senatet i 1972.

Biden stemte i 2002 for å godkjenne en mulig krigføring i Irak, men har siden vært en hard kritiker av president George W. Bushs Irak-politikk og håndtering av krigen.

Spekulasjoner

Obamas valg av visepresidentkandidat har vært gjenstand for mange spekulasjoner, men natt til lørdag norsk tid ble det klart at både guvernør Tom Kaine og senator Evan Bayh, som tidligere har vært nevnt som mulige kandidater, var ute av bildet.

Det er ventet at Obama vil ta med seg visepresidentkandidaten sin på scenen når han deltar på et valgkampmøte i Springfield i Illinois lørdag. Både Obama og Biden vil så delta på Demokratenes landsmøte i Denver til uka der Obama formelt skal utpekes til partiets presidentkandidat.