USA nekter for tilbaketrekningsavtale med Irak

USA nekter for at en avtale om tilbaketrekking fra Irak er inngått, og sier at forhandlingene fortsatt pågår. Foto: Scanpix  Les mer Lukk

<pIraks forhandlingsleder hevder at USA har inngått en avtale om å trekke sine styrker ut av landet innen utgangen av 2011. USA avviser at en avtale er på plass.</p

I henhold til den 27 punkt lange avtalen skal alle stridende amerikanske soldater være ute av irakiske byer innen juni neste år, sier sjefforhandler Mohammed al-Haj Hammoud.

Innen utgangen av 2011 skal partene være enige om at de amerikanske soldatene skal være ute av landet.

Rammeverket er allerede godkjent av USAs president George W. Bush og trenger nå tilslutninger fra de irakiske lederne, sier Hammoud.

– De stridende soldatene vil trekkes ut av irakiske byer innen juni 2009. Begge parter er enige om dette, sier han.

– Forhandlernes jobb er over. Nå er det opp til lederne.

Amerikanske myndigheter har imidlertid et annet syn på saken.

– Diskusjonene pågår fortsatt. Vi er ikke ferdige før vi er ferdige, fastslo talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe, fredag kveld.

Avtalen skal etter planen tre i kraft idet FN-mandatet for Irak utløper i desember og fastsetter rammeverket for fortsatt amerikansk militært nærvær i landet.

Selv om USA trekker ut de stridende soldatene fra Irak, vil det fortsatt bli stående flere tusen soldater i landet til støtteoppdrag, skriver DPA. (©NTB)