Kronprinsen: - Vi tar håndballgullet

Kronprins Haakon beundret sølvmedaljen til Kjersti Tysse Plätzer da han møtte kappgjengeren og hennes bror Erik i Beijing fredag. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pKronprins Haakon er imponert over den norske innsatsen i Beijing. Han har også latt seg imponere av måten kineserne har gjennomført arrangementet på.</p

– Vi har jo gått forbi det antallet medaljer vi hadde i Aten, men da hadde vi til gjengjeld fem gull. Det har vi ikke denne gangen... ennå, men det er fortsatt muligheter, så jeg synes innsatsen har vært veldig bra, sier kronprinsen til NTB.

Fredag kveld traff han en rekke av de norske utøverne, idrettslederne, representanter for det norske ambassaden i Beijing, norske studenter i den kinesiske hovedstaden, næringslivsfolk og norske FN-arbeidere på en mottakelse for snaue 200 mennesker i ambassaden.

– Det har jo vært fantastisk vellykkede leker, og jeg har forstått at alle har vært veldig fornøyde. Det har vært utrolig gøy å få være med de få dagene jeg har fått med meg, sier han.

– Det virker som om det har vært en ganske plettfri gjennomføring, så det har vært fint å se at kineserne får det godt til.

Padlesølv og håndballdrama

Kronprinsen ankom Beijing torsdag og reiste nesten direkte til semifinalen i håndball for kvinner mellom Norge og Sør-Korea. Fredag fikk han med seg Eirik Verås Larsens padlesølv.

– Vi har fått med oss litt av hvert allerede. Lørdag blir det en stor dag, da har vi terrengsykkel, men først skal vi se Nina Solheim (taekwondo). Deretter er det håndballfinale og spyd. Det blir veldig mye som foregår på en dag, så det blir spennende, sier kronprins Haakon til NTB.

Han er optimist og er sikker på å få oppleve en gullmedalje.

– Vi tar gull i håndballfinalen lørdag. Det er jeg ganske sikker på. Det var utrolig spennende å følge semien, og vi har jo allerede gjort det veldig bra, men det er klart det blir gull lørdag, sier kronprinsen.

– Idretten er jo er det som står i sentrum, som vi har mest fokus på og helt sikkert vil huske best, men i tillegg er det de utrolige ressursene som kineserne har satt inn på å gjennomføre et vellykket OL. Det at de inviterer verden inn er jo en positiv ting i seg selv.

Ros til Tysse-søsknene

Kronprinsen traff sølvvinner Kjersti Tysse Plätzer og lillebror Erik på mottakelsen fredag. Han roste dem begge for flott innsats og beundret selvsagt medaljen til Kjersti.

Han fikk også hilse på to kinesere, Li Jingjing (20) og Zhang Shuhan (18), som begge studerer norsk ved universitetet i Beijing. Kronprinsen roste dem for utmerkede norskkunnskaper.

– Om fire år går OL i London. Tror kronprinsen engelskmennene kan måle seg med kineserne når det gjelder OL-arrangement?

– Jeg tror London blir et veldig annerledes OL enn det vi har her i Beijing, og jeg er helt sikker på at de kommer til å få det til på en veldig god måte, men de kommer nok til å løse ting veldig forskjellig fra slik det er løst her.

Kronprinsen har en søster som er svært rytterinteressert og ble selvsagt også spurt om dopingsaken i det norske ryttermiljøet i OL.

– Det er en utrolig kjedelig sak, særlig for dem som er involvert. Prosessen er jo ikke over ennå, så vi får følge det videre og se hva som blir utfallet. Märtha og jeg diskuterte ryttersporten mye da det gikk bra og de tok bronse som var fantastisk imponerende. Norsk ryttersport er jo nå oppe i en liga som er veldig imponerende, og på et nivå som er ekstremt høyt. Det var vi veldig glade for, men vi har ikke snakket så veldig om det som skjedde torsdag, sa han. (©NTB)