Historisk sak mot amerikansk marinesoldat

Jose Nazario (28) skjøt og drepte to fanger før han beordret to underordnede til å drepe to andre, mener aktor i saken. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pEn tidligere amerikansk marinesoldat står tiltalt for handlinger i Irak i 2004. Det er første gang handlinger fra en kamp skal prøves foran en sivil jury.</p

Aktoratet i saken mener den tidligere amerikanske marinesoldaten ignorerte klare regler om behandling av fanger og beordret drapet på fire ubevæpnede irakere i 2004. Rettssaken starter torsdag.

Jose Nazario (28) skjøt og drepte to fanger før han beordret to underordnede til å drepe de andre to, mener aktor i saken.

Beskyldningene kom i de innledende talene i rettssaken som har skapt amerikansk rettslig historie. Det er første gang en sak med en militær veteran blir prøvd foran en sivil jury for handlinger som har skjedd under kamper.

Nazario, som hadde forlatt marinen da han ble arrestert i fjor, nekter for anklagene.

Forsvaret argumenterer med at saken vil ha en alvorlig virkning, fordi juryer uten militær bakgrunn vil kunne vurdere avgjørelser tatt i kamper. Dersom Nazario dømmes, vil det føre til nøling blant soldater, noe som igjen vil føre til farlige situasjoner både for dem selv og andre soldater, mener de. (©NTB)


Les flere nyheter fra USA på Startsiden