Stille før den politiske stormen i Georgia

En mann mater en katt foran en ødelagt bygning i den georgiske byen Gori. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pGeorgierne står samlet mot den russiske overmakten. Men når de russiske styrkene er ute, venter intern politisk oppvask i Georgia.</p

Mer om saken  
*Ved valget til nasjonalforsamling i Georgia 2. november 2003 fikk president Eduard Sjevardnadzes parti offisielt rent flertall. Men opposisjonen ledet av Mikhail Saakasjvili mente valget var preget av fusk og fikk støtte av uavhengige observatører.

*Valgresultatet utløste en demonstrasjonsbølge. 22. november stormet tusenvis av demonstranter nasjonalforsamlingen med roser i hendene - noe som ga opphavet til navnet «roserevolusjonen». Opposisjonen erklærte presidenten i den utgående nasjonalforsamlingen Nino Burdzjanadze som fungerende president.

*23. november ga Sjevardnadze opp og overlot makten til Burdzjanadze.

*2. januar 2004 ble det avholdt et nytt presidentvalg hvor Saakasjvili vant en overlegen seier. Han ble innsatt 25. januar. Ved valget til ny nasjonalforsamling 28. mars vant Saakasjvilis støttespillere også klart flertall.

*I 2007 tvang nye uroligheter Saakasjvili selv til å gå av og utlyse nytt presidentvalg. Men han ble valgt til president på nytt 5. januar i år i et valg opposisjonen mener var preget av fusk. (©NTB)

Opposisjonen forbereder seg på å stille svært kritiske spørsmål om den tragiske situasjonen landet er kommet opp i.

Ifølge nasjonalforsamlingens tidligere president Nino Burjanadze er det absolutt enighet om behovet for politisk samling i krigstid, men hun mener situasjonen vil være en helt annen i det øyeblikket russerne er ute.

Georgias mødre er svært modige, og de står klare til å sende sine barn, sine sønner for å forsvare landet. Men mødrene har, i likhet med alle andre mødre, rett til å vite hvorfor. – Da vil analysene og spørsmålene om hva som skjedde, komme for fullt, sier hun.

– Georgias mødre er svært modige, og de står klare til å sende sine barn, sine sønner for å forsvare landet. Men mødrene har, i likhet med alle andre mødre, rett til å vite hvorfor, sier Burjanadze, som sammen med president Mikhail Saakasjvili ledet Georgias «roserevolusjon» i 2003.

– Jeg er redd det ikke blir lett for regjeringen å svare på alle spørsmålene, sier hun.

Andre opposisjonsledere er enige med Burjanadze og sier de vil analysere hva som skjedde med et kritisk øye.

Nederlag

De georgiske styrkene ble tvunget til å trekke seg ut fra de to utbryterregionene i forrige uke som følge av en massiv russisk intervensjon.

Titusenvis av mennesker ble drevet på flukt i konflikten. Saakasjvilis offensiv har dessuten gjort stort skade på Georgias økonomi og ødelagt deler av transportsystemet. Georgia har fått mindre innflytelse i Sør-Ossetia og Abkhasia. Det kan også hende at Georgias vei til NATO-medlemskap er blitt lengre.

Burjanadze brøt i 2008 med Saakasjvili som følge av det hun mente var hans tvilsomme rulleblad når det gjelder demokratiske spilleregler. Hun har siden holdt seg på sidelinjen av politikken, men sier at hun vil inn på den politiske arena igjen og danne sitt eget parti når det er blitt fred.

Bevegelse

Når det vil skje, er fortsatt vanskelig å si. Russland har startet tilbaketrekningen fra Georgia og lover full retur i løpet av helgen. Det internasjonale presset mot russiske myndigheter har økt dag for dag, uten at det tilsynelatende gjør stort inntrykk i Moskva. Onsdag ble det meldt om en viss bevegelse blant de russiske soldatene, men det var ikke snakk noen vesentlig tilbaketrekning.

En kolonne bestående av et titall russiske militære lastebiler ble observert da den krysset grensa fra Georgia til Russland. Ingen panservogner eller artilleri ble sett krysse grensen.

Tyskland beskrev situasjonen onsdag som svært utilfredsstillende.

Folket i Abkhasia har til hensikt å be den russiske ledelsen om å anerkjenne Abkhasias selvstendighet. I en telefonsamtale med Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, onsdag lovte imidlertid Russlands president, Dmitrij Medvedev, at de fleste av de russiske styrkene skal være trukket ut i løpet av helgen.

Stadig spent

Men spenningene i regionen avtar ikke selv om styrkene nå blir trukket ut. Den georgiske utbryterregionen Abkhasia la onsdag fram en formell forespørsel til Russland om anerkjennelse.

– Folket i Abkhasia har til hensikt å be den russiske ledelsen om å anerkjenne Abkhasias selvstendighet, sier utbryterrepublikkens visepresident Vjatsjeslav Tsugba.

Presidenten i det russiske Føderasjonsrådet, førstekammeret i den russiske nasjonalforsamlingen, Sergej Mironov, sa onsdag at lovgiverne er rede til å anerkjenne uavhengigheten til utbryterregionene Abkhasia og Sør-Ossetia i Georgia, dersom befolkningen der ønsker det.

Mironov opplyste at rådet kommer sammen til et hastemøte mandag for å diskutere spørsmålet. (©NTB)